U trendu

Uprava carina: Svi službenici sa graničnog prelaza Bezdan na pregledu zbog radijacije

Uprava carina Srbije saopštila je danas da su svi službenici koji su radili na prelazu Bezdan gde je u jednom automobilu otkrivena radioaktivna „glava“ gromobrana, upućeni na lekarski pregled iako nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti radijaciji.

Naveli su da je radioaktivan deo gromobrana nađena zahvaljujući detektorima radioaktivnosti koji su deo obavezne opreme svakog carinskog službenika, i da je kontrola sprovedena uz neophodne mere bezbednosti i zaštite.

Dodali su da je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja regaovao na metalnu „glavu“ gromobrana i uređaj za merenje sastava metala, koje putnici u automobilu nemačkih tablica nisu prijavili.

Uprava je navela da je odmah obaveštena inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu bezbednost, koji su pozvali Institut za nuklearne nauke „Vinča“ radi preduzimanja daljih mera.

Nadležne službe su preuzele i obezbedile radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli policija i tužilaštvo.

Institut za nuklearne nauke „Vinča“ preuzeo je i uskladištio radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prelazu Bezdan, rečeno je ranije danas agenciji Beta u toj ustanovi.

U Srbiji je Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja 2009. godine bilo naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a rok za to je istekao u maju 2014. U svetu su takvi gromobrani postavljani od 1930-ih godina, a povlače se od 1980-ih i zamenjuju savremenijim, te ih je ostalo veoma malo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar