U trendu

Uprkos protestima: Otvoren festival „Mirdita, dobar dan!“

Glumac Aljban Ukaj otvorio je večeras festival „Mirdita, dobar dan!“ u beogradskom Domu omladine, uprkos protestima pripadnika Srpskog sabora Zavetnici koji su pevali tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije, i uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“.

„Mirëdita, dobar dan!“ festival je tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, koji se ove godine održava po četvrti put .

Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Otvaranju festivala prethodili su protesti oko 20 pripadnika Srpskog sabora Zavetnici koji su ispred Doma omladine Beograda pokazivali slike komandanata Oslobodilačke vojske Kosova.

Milica Đurđević iz Srpskog sabora Zavetnici kazala je da su pripadnici tog pokreta ispred Doma omladine Beograda kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog otvaranja festivala u svetlu novih velikoalbanskih pretenzija.

„Pretnje nam stižu iz Tirane i Prištine, a iza festivala stoje nevladine organizacije koje su poznate po svom antiustavnom delovanju. Pozivamo državno rukovodstvo da otkažu gostoprimstvo bivšoj predsednici Kosova Atifeti Jahjagi koja će kroz nekoliko dana promovisati svoju knjigu na festivalu. Srpski sabor Zavetnici će svim legitimnim sredstvima pokušati da spreče tu promociju knjige“, kazala je Đurđević.

Kuštrim Kolići, direktor organizacije Integra iz Prištine obratio se okupljenim novinarima u foajeu Doma omladine.

„Srećan sam što se ovaj festival pretvara u tradicionalnu manifestaciju uprkos izazovima i različitim problemima. Nadam se da ćeno se videti i za dvadest godina na otvaranju festivala “Mirëdita, dobar dan!“, kazao je Kolići.

Bojana Selaković, v.d. izvršne direktorke Građanskih inicijativa napomenula je da je festival dobio značajno pojačanje u organizacionom pogledu.

„Ti su koleginice i kolege iz Inicijative mladih za ljudska prava. Želimo da kroz promociju kulturne razmene približimo naša dva naroda. Isto kao što je to radio naš veliki glumac Bekim Fehmiu čiji je rad bio inspiracija za pokretanje ovog festivla,“ kazala je Selaković.

Anita Mitić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava istakla je da su organizatori učinili sve da gosti sa Kosova ponesu lepe uspomene iz Beograda.

„Naša želja je da se ovde osećate lepo i sigurno. Važno je da omogućimo prostor kosovskim umetnicima da se predstave Beogradskoj publici. Mi treba da stvaramo prostor koji još uvek političari ne uspevaju. U tome nas niko neće zaustaviti, pa ni pedesetak pripadnika Srpskog sabora Zavetnici koji protestuju protiv mladih umetnika sa Kosova koji treba ovde da se predstave. Ponosna sam što ćemo ove nedelje ugostiti nekadašnju predsednicu Kosova Atifetu Jahjagu čija knjiga govori o silovanju žena na Kosovu“, kazala je Anita Mitić.

Potom je izveden performans „Revolt protiv nasilja“ Fitore Beriše.

U toku izvođenja oko 20 pripadnika Srpskog sabora Zavetnici ušli su u foaje Doma omladine i pevali tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije i uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“.

Po završetku performansa publika je gromoglasnim apluzom pozdravila umetnike sa Kosova, a pripadnici Srpskog sabora Zavetnici su napustili Dom omladine.

Nakon toga, glumac Aljban Ukaj otvorio je u bioskopskoj sali Doma omladine festival „Mirëdita, dobar dan!“.

On je tom prilikom rekao da „svi mi treba da razgovaramo o miru, zajdnici, pomirenju, boljim odnosima… da se podsetimo na sve ružno što nas opterećuje, da još uvek ima porodica koje traže svoje najmilije, da se istina o svemu što se dogodilo ne uči u školama i ne utvrđuje u sudovima.

„Ideja je bila da se, sećajući se Bekima Fehmijua, govorim stihove i da posle predstava koje sam igrao u Beogradu na svečan način otvorim festival. Organizatori su sastavili lep program i ovakav festival postoji u Prištini, ali ima tu nešto što nije jednostavno i prigodno. Nešto sto ne doprinosi prosperitetu i stabilnosti… to se zove sramota. danas nije sramota mrzeti i nije sramota one koji su ubijali, pa se kasnije skrivali“, kazao je Ukaj.

Posle toga je prikazan film „Drug“ u režiji Džejmija Donahjua, koji je nominovan za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.