U trendu

Uragan Ijan proglašen najrazornijim u istoriji Floride

Uragan Ijan koji je u septembru prošle godine pogodio jug i jugoistok SAD, zvanično je po kriterijumu nastale štete proglašen najrazornijim u istoriji Floride, a trećim u istoriji cele zemlje, jer ju je koštao 112 milijardi dolara, i usmrtio direktno ili indirektno više od 150 ljudi, pokazuje danas objavljeni izveštaj.

Kako je saopštila Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA), Ijan je 28. septembra nakratko, sa vetrovima brzine 259 kilometara na čas, postao uragan najjačeg, petog stepena, dok je na putu ka jugozapadnoj Floridi prolazio kraj ostrva Draj Tortugas.

Istog dana, kada je sa mora prešao na kopno, splasnuo je na četvrti stepen, ali se svejedno svrstava među uragane-monstrume kakvi su bili Kamil, Hjugo, Endru, Katrina, Vilma i Majkl.

Uragan je prvo opustošio delove Kube, pa je udario na Floridu a posle nje Džordžiju, Virdžiniju, Južnu i Severnu Karolinu pre no što se 1. oktobra raspao.

Posledica uragana, kako je saopšteno, bili su i ogromni talasi u Meksičkom zalivu duž jugozapadne obale Floride. U žestoko poharanom Fort Majers Biču, njihova visina bila je između tri i četiri metra iznad nivoa kopna, a u susednom Sanibelu, bili su visoki 3,9 metara.

„Ijan je zašao na kopno u regionu koji je izuzetno ranjiv na talase potaknute olujama. Na području jugozapadne obale Floride, katastrofalni talasi i vetrovi ostavili su za sobom potpuno uništenje ogromnog zahvata“, navodi u izveštaju NOAA.

Najviše ljudi, 41, udavilo se u džinovskim talasima, i još 12 u poplavama u istočnoj i centralnoj Floridi, a NOAA procenjuje da je 66 pogibija u Floridi u direktnoj vezi sa uraganom.

Ukupan broj umrlih je 156, a u brojku su uključene indirektne smrti poput srčanih udara, strujnih udara usled pada dalekovodnih žica, nemogućnosti da se pristupi lekarskoj nezi i saobraćajne nesreće. Najveći broj na ovaj način preminulih opet je sa Floride – 84.

Tokom četiri dana divljanja uragana, bez struje je ostalo 4,4 mliona potrošača, to jest oko devet miliona ljudi. Najviše potrošača bez struje bilo je na Floridi – više od tri miliona.

Ukupna šteta od Ijana procenjena je na 112 milijardi dolara, od čega 109 otpada na Floridu.

Najgore je prošao floridski okrug Li u kojem je uragan oštetio više od 52.000 građevina, a 5.369 je potpuno uništeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.