U trendu

Uskoro „laserske kamere“ na ulicama Srbije

Saobraćajna policija planira modernizaciju opreme u čemu glavnu ulogu ima nabavka savremenih uredaja za otkrivanje „lakših“ prekršaja, a reč je o uređaju koji može da snimi lice vozača i zabeleži da li ima vezan sigurnosni pojas.

Prema pisanju portala eKapija, planira se nabavka uređaja koji u vožnji može da snimi lica vozača i suvozača u automobilima iz suprotnog smera i zabeleži da li imaju sigurnosne pojaseve i da li vozač priča mobilnim telefonom, odnosno, kako navode, da li telefon drži u ruci.

U pitanju je, navode, kamera sa laserom i Nikonovim objektivom, visoke rezolucije, a maksimalna brzina vozila tokom snimanja je 320 kilometara na čas.

Kako piše portal, maksimalan broj snimaka po jednoj fleš kartici je 3.997, a uređaj se zove LTI 20.20 UltraLyte 1.000 i težine je 12,75 kilograma.

SAT plus navodi da ako bude nabavljena ova kamera, vozači koji budu snimljeni bez pojasa ili sa telefonom u ruci neće biti zaustavljani zbog uzimanja podataka, već će pozivi naknadno biti dostavljani vlasnicima vozila na njihove kućne adrese.

Prošlogodišnje istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja pokazalo je da je skoro 42 odsto anketiranih vozača samo priznalo da je najčešći prekršaj koji prave, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)