U trendu

Usluga eParking nalepnice za osobe sa invaliditetom

BEOGRAD – U Beogradu je danas predstavljena usluga eParking nalepnice za osobe sa invaliditetom zahvaljujući kojoj one elektronskim putem na portalu eUprava mogu podneti zahtev za dobijanje parking nalepnice.

Kako je rečeno na predstavljanju usluge u Starom dvoru, ona je trenutno moguća u 33 grada i opštine, a od 1. februara očekuje se druga faza projekta kojom će biti obuhvaćeno još gradova i opština.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je danas veliki i značajan dan i da svako ko misli da je ovo „mala“ stvar ne zna kakva je muka do sada bila obezbediti parking nalepnicu za osobu sa invaliditetom.

Navela je da je ovo usluga koja je u izvornoj nadležnosti lokalnih samouprava i da Vlada Srbije nema nikakve nadležnosti nad time, ali da aktuelna vlada nije od onih koje se proglašavaju nenadležnima.

Dodala je da će ova mogućnost služiti ljudima koji ne mogu da dođu do šaltera u najvećem broju slučajeva.

„Oni bi trebalo da obiđu nekoliko šaltera i prikupe gomilu dokumenata da bi svake godine produžavali svoju parking-nalepnicu“, rekla je Brnabić.

Navela je da je za svaku lokalnu samoupravu u Srbiji ova usluga bila drugačija i dodala da su se zbog toga odazvali pozivu da pomognu lokalnim samoupravama i da kroz portal za eUpravu naprave uslugu koja će objediniti sve lokalne samouprave.

„Na ovome smo radili oko godinu dana, jer je posao izuzetno kompleksan“, rekla je Brnabić.

Iznela je podatak da se na nivou cele Srbije godišnje izdaje oko 18.000 parking nalepnica za osobe za invaliditetom i dodala da bi ih bilo mnogo više nego ljudi, kako kaže, sami odustaju od ovog procesa jer je toliko komplikovan i administrativano težak da ne žele ni da se prijavljuju.

„Očekujem da ćemo ovim zaista izaći u susret i pružiti uslugu kakvu su zaslužili građani kojih ima mnogo više nego 18.000 na teritoriji Srbije“, rekla je Brnabić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je ovo još jedan dokaz koliko kao država napredujemo kada je u pitanju eUprava i digitalizacija.

„Tokom prošle godine imali smo 2.803 podneta zahteva, od kojih je odobreno malo više od 2.500, što znači da će ovo olakšati život za najmanje toliko ljudi, a verovatno i za određeni dodatni broj ljudi koji nisu podnosili zahteve jer nisu mogli da dođu do šaltera jer im je bilo komplikovano“, rekao je Vesić.

Dodao je da će sada sigurno biti veći broj zahteva jer sada čitava procedura može da bude završena od kuće.

Vesić je podsetio da je Grad Beograd ove godine obezbedio gotovo 70.000 tableta i besplatne digitalne udžbenike za sve učenike od trećeg do šestog razreda, kao i za nastavnike.

„Kroz naš projekat ‘smart siti’ ćemo omogućiti druge korisne usluge za građane, među kojima će biti aplikacija koja će omogućiti osobama sa invaliditetom da najave svoj ulazak u vozila javnog prevoza kako bi vozač znao da bude dodatno pažljiv jer u vozilo ulazi osoba sa invaliditetom“, rekao je vesić.

On je naveo da se zrelost jednog društva ogleda u načinu na koji se ophodimo prema najstarijima i najmlađima, kao i osobama sa invaliditetom.

„Oko 10 odsto stanovnika Beograda ima neku vrstu invaliditeta i moramo još mnogo toga da uradimo da prilagodimo, ne samo javne institucije, već i objekte koje grade privatne kompanije, kako bismo pokazali da su osobe sa invaliditetom jednaki članovi društva kao sve druge građanke i građani Beograda, a ovo je veliki korak u tom pravcu“, dodao je Vesić.

Predsednica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda Dilbera Sarajlić zhavalila je Vladi Srbije, Gradu Beogradu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

„Osobe sa invaliditetom sada sa tri ili cetiri ‘klika’ mogu da obezbede sebi parking-nalepnicu. Ranije je za dobijanje nalepnice bilo potrebno od jednog do tri meseca, a procedura je bila prilično naporna“, rekla je ona.

Da bi se osoba sa invaliditetom prijavila za dobijanje parking nalepnice, potrebno je da se uloguje na portal eUprava, pokrene uslugu i odabere jedinicu lokalne samouprave u kojoj podnosi zahtev.

Svaka lokalna samouprava ima svoj inboks (obrađivački panel) u kome joj stižu zahtevi, a odluka da li će nalepnica biti izdata ili ne, vrši se u skladu sa propisima te lokalne samouprave.

Kada jedinica lokalne samouprave donese Rešenje da osoba ima pravo na parking nalepnicu, šalje ga zajedno sa parking nalepnicom na kućnu adresu.

Nalepnica važi na celoj teritoriji Srbije bez obzira na lokalnu samoupravu u kojoj je izdata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.