U trendu

Uspesno realizovan projekat za osobe sa invaliditetom

BEOGRAD – U Starom dvoru danas su predstavljeni rezultati projekta „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju jačanja kapaciteta servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“, namenjen osobama sa invaliditetom, sapštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

Projektom su u prethodne tri godine, uz podršku Vlade Švajcarske, bili obuhvaćeni gradovi Beograd i Novi Sad i gradske opštine Savski venac i Vračar.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao da je cilj projekta da se osobe sa invaliditetom aktivnije uključe u sve oblasti života i dodao da je njime Beograd sa dve gradske opštine napravio jasne pomake u komunikaciji sa građanima
„Cilj svake uprave jeste da služi građanima, a posebno našim sugrađanima koji imaju potrebu da budu bolje obavešteni. Nadam se da ćemo ovim projektom dati primer i drugim opštinama i gradovima u Srbiji kako bi pošli primerom Novog Sada, Savskog venca i Vračara“, naveo je Mladenović.
Ukazao je da je zahvaljujući ovom projektu prepoznat i značaj vanrednih situacija jer su tada osobe sa invaliditetom u težem položaju.

“ Zato smo se posebno fokusirali na taj segment. Takođe, verujem u širenje ove mreže i uspostavljanje novih servisa koji se odnose na komunikaciju i mobilnost osoba sa invaliditetom“, zaključio je on.
Savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković je dodala da je pionirski korak u ovom projektu bilo formiranje servisa podrške u komunikaciji i mobilnosti.
“ U proteklom periodu smo razvijali i unapređivali taj servis, razmenjivali znanja, iskustva i primere dobre prakse. Uspostavili smo uspešnu saradnju i sa udruženjima građana osoba sa invaliditetom u našim gradovima i opštinama“, rekla je ona.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je istakao da je pomoć osobama sa invaliditetom civilizacijski iskorak i podsetio da je opština koju vodi u proteklom periodu puno uradila na pristupačnosti mobilijara osobama sa invaliditetom, zbog čega je i nagrađivana od strane ombudsmana i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) .
Predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić je naveo da će se tehnološka rešenja i dobra praksa iz ovog projekta lako implementirati i u druge lokalne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar