Usvojen Akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada usvojili su Akcioni plan za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period 2022-2024.

Kako su obrazložili predstavnici Sekretarijata za socijalnu zaštitu, cilj je da se stvore mehanizmi za unapređivanje položaja Roma, a Akcioni plan ima pet posebnih ciljeva u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Posebni ciljevi su, kako je navedeno, obezbeđivanje punog uključivanja mladih i dece romske nacionalnosti u preškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, unapređenje zapošljivosti Roma i Romkinja na tržištu rada, unapređenje uslova stanovanja, unapređenje pristupa uslugama zdravstvene zaštite uz poštovanje prava, kao i unapređenje u pristupu socijalnoj zaštiti.

Kako je su rekli predstavnici Sekretarijata za socijalnu zaštitu, finansijska sredstva za sprovođenje Akcionog plana planirana su iz budžeta grada i opština, budžeta Srbije, ali i od donatora.

Planirano je 1,14 milijardi dinara za sprovođenje Akcionog plana, što predstavlja 0,56 odsto gradskog budžeta za 2023.

Prema zvaničnim podacima, Romi su posle Srba, najzastupljeniji stanovnici Beograda, a prosečna starost romske zajednice je 25 godina, dok je 40 odsto njih mlađe od 19 godina.

„Oni predstavljaju izrazito veliki potencijal Grada Beograda, a ne socijalni teret, samo je potrebno dati im podršku da se uključe u sve tokove društva“, poručili su predstavnici Sekretarijata.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić rekla je da je reč je o prvom strateškom dokumentu o pravima Roma i socijalno uključivanja Roma i Romkinja u Beogradu.

Skupština grada usvojila je i izmenu odluke o pravima i uslugama iz oblasti socijalne zaštite, gde je glavna izmena da će se finansijska sredstva za potrebna za korišćenja svih usluga iz oblasti socijalne zaštite u celosti obezbeđivati iz budzeta Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.