U trendu

Usvojen program obeležavanja veka od Topličkog ustanka

Na današnjoj Sednici Organizacionog odbora za obeležavanje sto godina od izbijanja Topličkog ustanka u Prvom svetskom ratu usvojen je program manifestacije koja će biti održana u Prokuplju 26. februara 2017. godine.

Usvojeni su logo i simboli manifestacije koja će biti održana pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Predsednik Organizacionog odbora Nebojša Vukadinović je rekao agenciji Beta da će centralna manifestacija početi 26. februara u 11.30 kada će Nikolić položiti venac na spomenik Topličkim junacima u centru Prokuplja.

Program obeležavanja veka od Topličkog ustanka, jedinog ustanka u probljenoj Evropi u Prvom svetskom ratu, počeće u prvim danima februara u svim opštinama Topličkog okruga, Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitoradji.

U topličkim školama biće održano takmičenje iz istorije na temu „Toplički ustanak“.

Članovima Odbora usvojili su predloge za izradu kovanice, značke, bilborda i statuete „topličkog junaka“.

Toplički ustanak je podignut protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata i to je bio jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom celog Prvog svetskog rata.

Ustanak je trajao od 26. februara do 25. marta 1917. a neposredan povod za njegovo izbijanje je bila mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da izvrše na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste reke.

Ustanike su organizovale i predvodile četiri vojvode: Kosta Vojinović, braća Milinko i Toško Vlahović i Jovan Radović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar