U trendu

Usvojena Odluka o postavljanju plutajućih objekata

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Odluku o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada kojom se uređuju i obezbeđuju uslovi za postavljanje tih objekata, način određivanja vodnog zemljišta, uslovi i način njihovog postavljanja, kao i obaveze korisnika i nadzor nad primenom propisa.

Takođe, usvojene su i izmene i dopune plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji prestonice.

Gradski urbanista Marko Stojčić je rekao da su određene lokacije sada zabranjene za postavljanje plutajućih objekata, da je razjašnjeno pitanje lokacija gde su bili potrebni uslovi komunalnih preduzeća, te da nema postavljanja u zoni bunara.

Stojčić je rekao da će svaka zona grada biti definisana kroz poseban konkurs, koji sprovodi Sekretarijat za privredu.

“Predvideli smo da uredimo sve obale, i savsku i dunavsku i one moraju imati prigodan pešački prilaz, biciklističke staze, klupe i sve drugo što je potrebno”, rekao je Stojčić.

Dodao je da će svaki plutajući objekat morati da reši pitanje otpadnih voda tako da više nema direktnih izliva u reke.

Tokom rasprave, Anđela Ruvidić iz odborničke grupe “Moramo” rekla je da je ovaj plan usvojen prošle godine, a da se sada samo raspravlja o njegovim izmenama, te da je prvi problem to što, kako tvrdi, ništa za godinu dana iz ovog plana nije urađeno.

Navela je da je, kada se posmatra obala Save, jasno da ne postoji razmak od 15 metara između dva splava što je, između ostalog, propisano planom.

Ruvidić je rekla da su definisani uslovi za postavljanje splavova – da korišćenje splava ne sme da narušava stanje životne sredine, da se prečišćavaju…ali da, kako kaže, stanje na terenu apsolutno nije tako, te dodala da ne može poverovati da će se išta po tom pitanju promeniti.

Samostalni odbornik Vuk Stanić je rekao da je dobro to što se propisuje koliki će splavovi da budu i koliki će biti razmak između njih, ali da u ovoj odluci nije naglašeno ko će čistiti đubre ispred splavova koje reka nanosi svojim tokom.

Odgovarajući na iznete primedbe koje su se, između ostalog, odnosile i na postojeće stanje kada je reč o splavovima, Stojčić je rekao da je plan izmenjen upravo zbog takvog stanja.

“Kroz sve analize shvatili smo da plan mora da pretrpi određene izmene da bi mogao da bude sproveden”, rekao je Stojčić i dodao da je ovaj plan nešto što može da se sprovede već sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.