Usvojena odluka o stanovima za ratne vojne invalide

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici odluku kojom će se omogućiti da porodice ratnih vojnih invalida i palih boraca koje već godinama žive u stanovima u naselju Kamendin 2, steknu vlasništvo nad tim stanovima.

Reč je o socijalnim stanovima koji su izgrađeni sredstvima iz donacije Vlade Japana u naselju Kamendin u Zemun polju.

Obrazlažući odluku, podsekretar Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Danilo Đaković rekao je da u naselju Kamendin 2 već 15 godina živi 50 porodica ratnih vojnih invalida i palih boraca, kojima su prvobitnim ugovorom stanovi su im dati na korišćenje u periodu od 10 godina.

Po isteku tog roka, Vlada Srbije je stanove dala u javnu svojinu Grada Beograda.

„Te porodice nemaju drugi način za rešavanje stambenog pitanja. Budući da su većinom u pitanju porodice palih boraca, predlog je da stanove bez naknade dobiju u vlasništvo po članu 99. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada“, rekao je Đaković.

Taj predlog podržao je i deo opozicionih odbornima, koji su, ipak, istakli da je to samo parcijalno rešenje problema, jer je, tvrde, u tom naselju ugrožena bezbednost koji je eskalirala grupisanjem više hiljada ljudi sa teškom istorijom.

Odbornici su usvojili i izmene odluke o utvrdivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga.

Obrazlažući taj predlog, podsekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović rekla je da subvencije za plaćanje Infostana postoje od 1995. godine, kada su donete interventne mere za zaštitu ugroženih stanovnika.

„Postoji oko 60.000 zahteva građana Beograda za subvencije i potrebno je vreme da sve bude organizovano, jer je primena te odluke zahtevna i potrebno je obaviti složene pripreme“, rekla je Ivanović i poručila postojećim korisnicima da se njihov status neće menjati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com