U trendu

Usvojeno nekoliko odluka o imenovanju ulica u Beogradu

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas nekoliko odluka o imenovanju ulica, među kojima i da se Osiječka ulica u opštini Čukarica preimenuje u Ulicu Dragana Nikitovića – sportskog komentatora, novinara i urednika sportske redakcije Radio-televizije Beograd.

Inicijativu za to podnela je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, u svojstvu građanke, a usvojila Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda.

Usvajanje te odluke obeležila je diskusija, nakon izlaganja šefa odborničke grupe „Građanski demokratski forum – inicijativa žena Srbije“ Radeta Veljanovskog.

On je rekao da će ta odbornička grupa podržati odluku da jedna ulica u Beogradu dobije ime po Draganu Nikitoviću, ali da, kako kaže, „pozdano zna“ da Nikitović nikako ne bi bio zadovoljan da se skine ime ulice Osiječka, da bi ta ulica dobila njegovo ime.

Naveo je da je Nikitović pristupio Nezavisnom udruženju novinara Srbije zato što je, kako je obrazložio, bio nezadovoljan kako je do tada radilo jedino novinarsko udruženje i kakav je bio odnos vlasti prema medijima i novinarima.

„Iskreno se nadam da je ova odluka priznanje ne samo Nikitovićevom visokom novinarskom profesionalizmu, već i priznanje njegovim društvenim stavovima“, rekao je Veljanovski.

Na to je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao da Veljanovski ima pravo na svoj stav, ali da mu se ne dopada da Veljanovski tumači kakve bi stavove po današnjim pitanjima imao neko ko je umro pre više od 20 godina.

U diskusiju se uključio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je rekao da je porodica Dragana Nikitovića uključena i upoznata sa detaljima inicijative o imenovanju ulice koja će nositi njegovo ime.
„Ulica će biti u blizini kuće gde je živeo, i to je zajednički dogovor“, rekao je Vesić.

Gradski odbornici usvojili su i odluke o dodeli naziva ulice Milana Vujovića, Saše Ivankovića i Ulice irisa.

Kada je reč o imenovanju Ulice Milana Vujovića, zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, Andrea Radulović, navela je da je inicijativu za to podneo otac preminulog pripadnika Žandarmerije, Šćepan Vujović.

„Neimenovana ulica koja će poneti ime nastradalog policajca nalazi se u okviru baze Žandarmerije u gradskoj opštini Rakovica. Milan Vujović bio je pripadnik Odreda Žandarmerije u Beogradu od osnivanja jedinice. Po završetku srednje škole opredeljuje se da radi kao vojnik u 52. bataljonu Vojne policije prištinskog korpusa“, rekla je Radulović.

Navela je da je tokom ratnih dejstava 1999. godine više puta ranjavan, a da prelaskom u Žandarmeriju 2000. godine uspešno završava obuku i sve zadatke do samog stradanja prilikom izvršenja službenog zadatka u Muhovcu kod Bujanovca.

„Ukazom predsednika Srbije 2018. godine posthumno je odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost ‘Miloš Obilić'“ dodala je Radulović.

Govoreći o odluci da se imenuje Ulica Saše Ivankovića na teritoriji gradske opštine Lazarevac, istakla je da su inicijativu podneli građani Leskovačke ulice koji žele da preimenovanjem svoje ulice odaju poštu vojniku iz naseljenog mesta Vreoci u opštini Lazarevac.

Ivanković je kao pripadnik Vojske Srbije iz sastava 125. motorizovane brigade Kruševac stradao 16. aprila 1999. godine prilikom napada terorista na jedinicu u rejonu karaule „Košare”.

Radulović je pojasnila i odluku da se Ulica Mali Leskovac na teritoriji opštine Palilula preimenuje u Ulicu irisa.

„Inicijativu za preimenovanje Ulice Mali Leskovac podneli su građani te ulice, želeći tako da novim nazivom ulice prekinu omalovažavanje građana zbog podrugljivog i smešnog naziva, koji je usvojen još 2004. godine, kako su naveli u samoj inicijativi“, rekla je Radulović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.