U trendu

Uvodi se novi granični prelaz

Ministar Vulin izjavio je da se Predlogom zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH uvodi granični prela Ljubovija-Bratunac.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je pozvao poslanike da podrže sporazume koji su na dnevnom redu, rekavši da svaki sporazum koji se napravi sa zemljama u okruženju jeste sporazum koji i našim građanima otvara mogućnosti i daje im priliku da obavljaju svoje obaveze jednostavnije.

„Sporazume koje imamo sa BiH jesu sporazumi koji regulišu naše granične prelaze i pored postojećih uvodi se novi granični prelaz Ljubovija-Bratunac“, rekao je Vulin u Skupštini Srbije.

„Logično je da ljudi koji žive s obe strane Drine jednostavnije sarađuju. Otvaranjem novog mosta prema nekim mestima ćemo skratiti put za 60 kilometara, a na mostu će biti prva zajednička tačka prelaza“, rekao je ministar.

Objasnio je da to znači da građani neće dva puta morati da pokazuju putnu ispravu.

Govoreći o sporazumu sa Austrijom o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa, Vulin je podsetio da je letos „čitava Evropa gorela“ i dodao da nije bilo srpskih vatrogasaca situacija bi, kaže, bila pogubnija.

Prema njegovim rečima, i u Srbiji je prošlog leta bilo više od 1.000 požara, a katastrofa je izbegnuta zahvaljujući radu Sektora za vanredne situacije.

„Imali smo katastrofe u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, a naš sektor je pomagao na svim lokacijama. Da nije bilo srpskih vatrogasaca situacija bi bila pogubnija. Tamo gde je stao srpski vatrogasac požar nije prošao, nijedno drvo nije stradalo“, podvukao je Vulin.

On je dodao da će Srbija, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, vrlo brzo kupiti dva protivpožarna helikoptera, navodeći da će naša zemlja biti najopremljenija u regionu.

„Hoćemo i moći ćemo da pomognemo region. Srbija razmišlja regionalno, ne mislimo samo o sebi“, rekao je Vulin.

Vulin je pozvao poslanike da podrže i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Egipta.

„Egipat je moćna zemlja sa izvanrednom vojskom koja ima tradiciju saradnje sa nama. Ovo je odlična prilika da ih upoznamo sa našom odbrambenom industrijom“, rekao je Vulin.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.