U trendu

Uvredljivo vam BJRM? Nama „Republika Kosovo“

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić povodom zahteva Skoplja da Beograd ne koristi ime BJRM kaže da je za Srbiju uvredljiv naziv “Republika Kosovo“.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova tražilo je od Srbije da ne koristi „sramno“ ime „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“, već njen ustavni naziv „Republika Makedonija“, pošto se na priznanicama za putarinu Srbiji koristi skraćenica BJRM.

„Mi samo tražimo obostrano korektan odnos. Ako već protestuju zbog priznanica za putarinu, a šta bi trebalo mi da radimo zbog njihovog priznavanja Kosova i glasanja u Unesko“, rekao je Dačić za Večernje novosti.

Dačić je pitao zašto Makedonija ne napusti Ujedinjene nacije, Savet Evrope, OEBS i sastanke u EU.

„Zašto sede pod tim imenom, a sad im je problem priznanica za putarinu na kojoj to isto piše? Srbija nije promenila stav o priznanju Makedonije, ali i za Srbiju je uvredljivo i sramno kada oni kažu ‘Republika Kosovo'“, rekao je Dačić.

Dačić je početkom ove godine u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija pogrešila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataralno koristiti skraćenicu BJRM koje se upotrebljava u EU i UN.

Makedonija zahteva od Srbije: Koristite ispravan naziv za nas

Skoplje — Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je diplomatskim putem od Srbije da koristi, kako navode, ispravan naziv Republika Makedonija, javlja MIA.

Taj potez usledio je nakon što je na priznanicama za putarinu u Srbiji upotrebljen naziv „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“ i skraćenica BJRM (na engleskom FYROM), navodi makedonska agencija.

„Korišćenje tog naziva i njegove skraćenice, umesto ustavnog naziva Republika Makedonija, protivno je diplomatskim odnosima koje održavaju Republika Makedonija i Republika Srbija. Tu nedoslednost trebalo bi odmah ispraviti“, ističe se u saopštenju makedonskog Ministarstva.

Ministarstvo izražava uverenje da „provokacija koja vređa osećanja građana Makedoniji nije odraz dobrosusedskih odnosa“, dodajući da je „neprimereno i sramno da susedi koriste uvredljiva imena“, navodi MIA.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je početkom godine da je Srbija pogrešila što Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, jer je ona priznala Kosovo.

„Srbija je napravila veliku grešku zbog toga. Cela Evropa i svet koriste naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a mi smo našoj braći Grcima udarili šamar i sad očekujemo od Grka da oni ne priznaju Kosovo, a Makedoniju smo priznali vređajući Grke, a oni (Makedonci) uvek glasaju za Kosovo. Ja moram da kažem da smo budale. Evo, upotrebiću nediplomatski izraz“, rekao je Dačić.

Iz Makedonije su na to reagovali apelom na srpske političare da budu odgovorni i ne ruše prijateljstvo Srbije i Makedonije.

(Beta, Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar