Uz pomoć veštačke oplodnje u valjevskoj bolnici rodjeno 267 beba

Uz pomoć Centra za veštačku oplodnju Opšte bolnice u Valjevu za četiri godine rodjeno je 267 beba, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Prva od tih beba rodjena je 1. septembra 2013. godine u Prijepolju. Od tada do danas rodjeno je još 266 beba, a od tog broja 65 malih žitelja je iz Valjeva i okoline, navodi se u saopštenju.
 
Dodatni razlog za slavljeničko raspoloženje u Centru za VTO je zvanična potvrda da je Mirka Djordjević dobila sertifikat za kliničkog embriologa posle uspešno položenog ispita u Ženevi na godišnjem skupu European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE).

„Drago mi je što se sada i moje ime nalazi na zvaničnoj listi medjunarodno priznatih embriologa i što pored njega stoji ime naše zemlje. Put do ovog sertifikata je veliko iskustvo, prvenstveno kroz rad i samoobuku u našem Centru, posle nepunih pet godina staža u IVF laboratoriji“, rekla je Djordjević za sajt Opšte bolnice u Valjevu.

Ona je najavila dodatna istraživanja problema muškog infertiliteta kroz zajednički projekat sa Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu na istraživanju genetičke osnove tog problema.

Valjevski VTO centar bio je prvi u Srbiji van univerzitetskih centara, a u njegovom nastajanju i razvitku značajna je bila i pomoć profesora Medicinskog fakulteta u Mariboru (Slovenija).

RFZO u Valjevo šalje bračne parove i iz drugih gradova, koji nastoje da reše problem steriliteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.