U trendu

Uz vatromete i koncerte dočekana Srpska nova godina

U mnogim gradova i turističkim mestima Srbije priređeni su koncerti i vatrometi za doček Nove godina po Julijanskom kalendaru.

U Beogradu, gde nije bilo organizovanog dočeka, ispred Hrama Svetog Save je, pošto je prethodno odslužen moleban, u ponoć organizovan vatromet.

U Novom Sadu, na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta održan je tradicionalni novogodišnji koncert. Na novosadskom Trgu slobode program je počeo video-prenosom koncerta filmske muzike Simfonijskog orkestra Novi Sad 2021, koji se zbog hladnoće održavao u Gradskoj kući.

Spoj klasičnih instrumenata i popularne muzike dopunio je nastup vokalne solistkinje Srpskog narodnog pozorišta Jelene Končar i solistkinje Milene Srdić, kao i glumca Sergeja Trifunovića i trubača, prenosi RTS.

Na gradskom trgu u Čačku nastupila je „Riblja čorba“ Bore Đordevića.

U Kruševcu, to su bili Marinko Rokvić i „Akapulko bend“, a u Prokuplju muzička grupa „Alter ego bend“ – uz čaj i kuvanu rakiju.

U Zrenjaninu, doček je organizovan na Trgu slobode. Na velikoj bini postavljenoj ispred Gradske kuće, nastupili su tamburaški sastavi, a u ponoć i trubački orkestar Miroslava Stankovića.

Građani Severne Kosovske Mitrovice su Novu godinu dočekali uz trubače, koncert na trgu i vatromet. Na platou ispred Tehničke škole nastupili su Đorđe David i „Ministarke“.

U gradovima Republike Srpske takođe je organizovan doček srpske Nove godine. Vlada RS je 14. januar proglasila neradnim danom.

U Banjaluci je organizovan regionalni spektakl – na Trgu Krajine nastupilo je Bijelo dugme, prenosi RTRS.

Goran Bregović, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, zajedno sa Orkestrom za svadbe i sahrane, izveli su najpoznatije pesme Bijelog dugmeta u novim aranžmanima.

Pravoslavna Nova godina dočekana je i u Crnoj Gori. U Podgorici je njen dolazak obeležen vatrometom, prenose crnogorski mediji.

Doček su na Trgu Republike organizovale stranke okupljene oko DF-a. Tamo su, uprkos lošem vremenu, nastupili trubači, grupa „Katapult“, Marko Bulat…

Posle ponoćnog vatrometa, sa trga je krenula litija ka podgoričkom Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, gde je moleban služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.