U trendu

Užarena kugla nad Beogradom može biti NLO? (video)

Užarena kugla snimljena iznad Beograda u tehničkom smislu može da bude NLO, ali ne mora da znači da se radi o vanzemaljcima, kaže astronom Branko Simonović.
Niz pojava na nebu u poslednje vreme uznemirio je građane Srbije. Posle niza svetlećih tački koje su identifikovane kao sateliti Ilona Maska, pojavio se snimak užarene lopte na nebu iznad Beograda, a videli su je građani naselja Medaković, Zvezdara i Voždovac.

Astronom Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ rekao je za TV „Prva“ da ta „užarena lopta“ nema veze sa satelitima Starlink zbog pozicije na nebu na kojoj se pojavila, ali da je i dalje teško utvrditi šta je tačno u pitanju na osnovu snimaka, jer su lošeg kvaliteta i na njima se ne vide karakteristike objekta.

Dodaje da postoje različite opcije šta bi ta lopta mogla biti, te da može da nagađa da je u pitanju signalna raketa koju je neko ispalio, jer ona ume da ostane dugo na nebu i da sjaji upadljivo crveno kao što se vidi na snimcima, ali da mogu da budu i baloni na topli vazduh.

Na pitanje šta je NLO, Simonović kaže da je strogo uzev taj izraz sasvim legitiman, jer se on odnosi na svako leteće telo.

U onom slučaju ako je detektovan od strane kontrole letenja i službi koje prate vazdušni prostor, za ovu loptu bi moglo u tehničkom smislu da se kaže da je neidentifikovani leteći objekat. NLO ne podrazumeva vanzemaljce, ističe astronom.

Kompanija „Spejs iks“ početkom maja šalje nove satelite, tako da ćemo opet imati priliku da na noćnom nebu vidimo „voziće“ satelita Ilona Maska.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.