U trendu

Uzbunjivač iz Krušika: Ne postoji način da se odbrani GIM, kupovao oružje po povlašćenim …

Uhapšeni uzbunjivač iz fabrike „Krušik“ u Valjevu, Aleksandar Obradović, izjavio je ne postoji način da se „odbrani“ poslovanje te fabrike s privatnom firmom GIM, za koju tvrdi da je u poslovanju sa Krušikom imalo povlašćene cene.

„Oni sad pokušavaju zamenu teza, ali ne postoji način. Ja sam poslednjih godina toliko ušao u tematiku, ekonomski i matematički sam pismen, tako da ne postoji način da oni odbrane bilo šta što se tiče povoljnije cene, pokušaja negiranja da je bilo povlašćene cene“, kazao je Obradović u intervjuu za BIRN.

On je objasnio da postoje kalkulacije koje radi stručna služba, gde je tačno utvrdjeno po stavkama koliko košta materijal, radna snaga, gde je ukalkulisan profit.

Na osnovu te kalkulacije, Služba prodaje „Krušika“ dostavlja zvaničnu ponudu koja ide GIM-u a nije iz te ponude, nego ispod cene.

Kako je kazao, pored povlašćenih kupaca, postoje i povlašćeni dobavljači.

„Ne dešava se to samo u ‘Krušiku’, nego i u ostalim fabrikama namenske industrije. Ne znam samo da li iko ima hrabrosti i želje da to iznese“, rekao je Obradović.

Obradović je ocenio da je „Krušik“ jedinstven primer, jer problemi počinju od dolaska „stranačkog vojnika na čelo fabrike“, Mladena Petkovića, sada već bivšeg direktora.

„Ja uopšte ne znam kako ‘Krušik’ i dalje opstaje. I danas Mladen Petković svojom nevidljivom rukom preko ljudi koje je postavio da budu izvršni direktori, upravlja ‘Krušikom’ i to nije tajna“, rekao je on.

Kako je kazao, pre nego što je odlučio da se obrati novinarima, pokušavao je da o sumnjivim poslovima obavesti i Nadzorni odbor i sindikate, ali dodaje da nije verovao državnim organima.

„Žalosno je što u ovoj zemlji imamo više poverenja u istraživačke novinare nego u istražne organe. Pokušavao sam o tome da skrenem pažnju i sindikatima. Svi ti sindikati su dobili privilegije od generalnog direktora tako što su svim vodjama sindikata zaposlene žene, porodice, švalerke, deca, i njih nije briga šta se dešava“, kazao je on.

Kako je ponovio, „moj jedini motiv je bio da se sazna istina o korupciji i ništa drugo“.

Obradović je 18. septembra 2019. godine uhapšen na svom radnom mestu u fabrici namenske industrije u Valjevu pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne, jer je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM koju je zastupao Branko Stefanović – otac ministra unutrašnjih poslova Srbije, po povlašćenim cenama kupovala oružje iz Krušika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.