U trendu

UZUZ: Policija paušalno izdavala prekršajne naloge učesnicima blokada

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) pozvalo je danas gradjane koji su dobili prekšajne naloge zbog učešća u nedavnim blokadama puteva širom Srbije, da ukoliko nisu bili legitimisani na tim skupovima, podnesu zahtev za sudsko odlučivanje prekršajnom sudu kojim ne prihvataju odgovornost.

Iz udruženja su naveli da „u većini slučajeva“ policija nije identifikovala učesnike protesta već da se radilo o „nedozvoljenom i nezakonitom snimanju“.

„Na Ministarstvu unutrašnjih poslova je da nadležnom prekršajnom sudu dostave dokaze na osnovu kojih su utvrdili da je navedeno lice odgovorno za prekršaj koji se stavlja na teret. Imajući u vidu da policajci nisu legitimisali gradjane na protestu, postoji velika mogućnost da su paušalno izdavali prekršajne naloge te da ne mogu dokazati da je odredjeno lice bilo tog dana na tom mestu koje je navedeno u prekršajnom nalogu“, naveli su iz UZUZ.

Dodali su da se „može dogoditi“ da dokazi koji inkriminišu neko lice „nisu pribavljeni u skladu sa zakonom“, pa se kako su naveli, ne mogu ceniti niti se na njima može zasnivati odluka.

„Teret dokazivanja odgovornosti okrivljenog je na podnosiocu, odnosno MUP-u pa će prekršajni sud ukoliko podnosilac ne dokaže ili ne dostavi dokaze koji inkriminišu, primeniti princip ‘in dubio pro reo’ koji znači da u slučaju sumnje treba presuditi u korist okrivljenog“, stoji u saopštenju.

Iz udruženja su naveli da će „čak i u slučaju da dodje do nezakonite naplate kazne“, svima koji nisu u mogućnosti da kaznu plate, refundirati novac na osnovu donacija gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar