U trendu

Vakcinu protiv HPV virusa od juna primilo 23.000 dece

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), od juna do sada primilo je više od 23.000 dece, pokazuju podaci Instituta „Batut“.
Kako je prenela Radio-televizija Srbije (RTS) na svom sajtu, rak grlića materice godišnje u Srbiji odnese i do 700 života.

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica, Jelena Mitrović kazala je za RTS da bi vakcina trebalo da se primi pre stupanja u seksualne odnose, jer tada pruža maksimalnu zaštitu.

„Važno je da prime vakcinu pre stupanja u seksualne odnose, ali to nije kontraindikacija. Ako su stupili u seksualne odnose, vakcina će ih štititi od nekog drugog tipa virusa, ali ne i onog sa kojim ste došli u kontakt“, navela je Mitrović.

Ona je dodala da devet tipova virusa od kojih štiti vakcina, izazivaju od 80 odsto do 90 odsto oboljenja. Oni izazivaju karcinom grlića materice, ali i karcinom penisa i analne regije.

Kako tvrdi, reč je o jednoj od najbezbednijih vakcina „ikada“ što je, kako je navela, ocenila i Svetska zdravstvena organizacija.

Vakcina se u svetu daje se već 15 godina, a u Srbiji od 2017, mada široj populaciji nije poznata jer se nije davala o teretu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Vakcinu je prva počela da daje Australija, koja planira da do 2030. iskoreni karcinom grlića materice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar