U trendu

Vanredna situacija zbog nevremena u dva kuršumlijska sela

Opština Kuršumlija je danas proglasila vanrednu situaciju u mesnim zajednicama Kosanička Rača i Ivan Kula, koje je sinoć zahvatilo nevreme.

Nevremenom je pogodjeno devet sela u dolini reke Kosanice koja su u potpunosti odsečeno od grada, nakon izlivanja šumskih potoka. Bujica je uništila oko 156 kilometra seoskih puteva.

„Usevi su gotovo potpuno uniÅ¡teni, Å¡teta od elementarnih nepogoda je ogromna, a meÅ¡tani traÅŸe pomoć“, rekao je Beti Jovica Djinović iz poljoprivredne stručne sluÅŸbe opÅ¡tine KurÅ¡umlija.

Olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom, koje je trajalo preko četiri sata, izazvalo je velike bujice planinskih potoka i pritoka reke Kosanice.

„Stanje je alarmantno. Oko Å¡est stotina stanovnika potpuno je odsečeno od grada. Do tih sela sada ne moÅŸe ni terensko vozilo da se probije“, kazao je Djinović.

Predsednik saveta mesne zajednice Kosanička Rača Dragan Rajković rekao je da je bujica planinskog potoka odnela farmu kokošaka jednom meštaninu i da je potpuno uništila useve.

„NaÅ¡a mesna zajednica je u kolapsu. Sve nam je uniÅ¡teno a do susednih sela ne moÅŸemo da odemo i obidjemo ljude. Ima mnogo dece, koja trebaju da idu u Å¡kolu. Sada tu nema puteva, samo pustoÅ¡“, kazao je Rajković.

Meštanin sela Kosanička Rača Branislav Djordjević (75) rekao je da ne pamti ovakvo nevreme.

„Grad je uniÅ¡tavao useve a bujica nosila sve pred sobom, laku mehanizaciju drva i kamenje. Stoletna stable ja donela sa planine“, kaÅŸe Djordjević.

Predstavnici opÅ¡tine KurÅ¡umlija su jutros obiÅ¡li ugroÅŸeno područje u dolini reke Kosanice na mestima gde je moglo da se pridje. Prijave o nevremenu i Å¡tetama joÅ¡ uvek stiÅŸu iz planinskih sela, gde je sada nemoguće otići.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.