Vanredna situacija zbog nevremena u dva kuršumlijska sela

Opština Kuršumlija je danas proglasila vanrednu situaciju u mesnim zajednicama Kosanička Rača i Ivan Kula, koje je sinoć zahvatilo nevreme.

Nevremenom je pogodjeno devet sela u dolini reke Kosanice koja su u potpunosti odsečeno od grada, nakon izlivanja šumskih potoka. Bujica je uništila oko 156 kilometra seoskih puteva.

„Usevi su gotovo potpuno uništeni, šteta od elementarnih nepogoda je ogromna, a meštani traže pomoć“, rekao je Beti Jovica Djinović iz poljoprivredne stručne službe opštine Kuršumlija.

Olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom, koje je trajalo preko četiri sata, izazvalo je velike bujice planinskih potoka i pritoka reke Kosanice.

„Stanje je alarmantno. Oko šest stotina stanovnika potpuno je odsečeno od grada. Do tih sela sada ne može ni terensko vozilo da se probije“, kazao je Djinović.

Predsednik saveta mesne zajednice Kosanička Rača Dragan Rajković rekao je da je bujica planinskog potoka odnela farmu kokošaka jednom meštaninu i da je potpuno uništila useve.

„Naša mesna zajednica je u kolapsu. Sve nam je uništeno a do susednih sela ne možemo da odemo i obidjemo ljude. Ima mnogo dece, koja trebaju da idu u školu. Sada tu nema puteva, samo pustoš“, kazao je Rajković.

Meštanin sela Kosanička Rača Branislav Djordjević (75) rekao je da ne pamti ovakvo nevreme.

„Grad je uništavao useve a bujica nosila sve pred sobom, laku mehanizaciju drva i kamenje. Stoletna stable ja donela sa planine“, kaže Djordjević.

Predstavnici opštine Kuršumlija su jutros obišli ugroženo područje u dolini reke Kosanice na mestima gde je moglo da se pridje. Prijave o nevremenu i štetama još uvek stižu iz planinskih sela, gde je sada nemoguće otići.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.