U trendu

Vatrogasac: Požari u zgradama u Beogradu zbog preopterećenja starih instalacija klima-uredjajima

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je danas da se požari u starijim zgradama najčešće dogadjaju zbog preopterećenja elektro-instalacija.

Po njegovim rečima, ne vodi se dovoljno računa, a gradjani bi trebalo da se raspitaju kakav je promer kablova i da li on može da izdrži opterećenje koje stvaraju klima-uredjaji, uz sve ostale koje uključuju.

Preporučio je gradjanima da se raspitaju i s profesionalcima provere koliko opterećenje mogu da podnesu elektro-instalacije u njihovim zgradama.

„Te instalacije su u pojedinim zgradama u većem delu Beograda projektovane pre 30 godina kada se nije znalo za klima’uredjaje. To opterećenje je preveliko. Mi svakodnevno imamo požare uzrokovane elektro-instalacijama koje gore zbog preopterećenja“, rekao je Majstorović za Radio-televiziju Srbije.

Kako je objasnio, svaka zgrada bi na skupštini stanara trebalo da se dogovara o tim stvarima, jer „dokazati ko je krivac za opterećenje je jako teško nakon požara kada se sve uništi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.