U trendu

Vazduh u Beogradu dobar, podaci transparentni

BEOGRAD – Vazduh u Beogradu je dobar nakon požara u Vinči, rekla je sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, ocenjujući da je taj nesrećni slučaj posledica onoga čime se, kaže, niko više od četiri decenije nije bavio.

Vilotijević je za Studio B navela da je požar u Vinči bila akcidentna situacija, te da rezultate o stepenu zagađenja vazduha rade stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, dodajući da se ti podaci nalaze na automatskim mernim stanicama.

Podsetila je da je izgrađena nova sanitarna deponija, kao i brojna postrojenja, te da se stara deponija zatvara, saopštila je Gradska uprava.

Kada je reč o štetnim česticama, Vilotijević je objasnila da su to policiklični aromatični ugljovodonici (PAH).

„Kada pričamo o merenjima i odgovornosti Grada, merili smo ih i pre akcidenta u Vinči, a merićemo ih i posle. Analiza PM čestica se radi oko 14 dana i radićemo svih 16 aromatičnih ugljovodonika koji su u toj sitnoj prašini. Nakon toga ćemo transparentno izaći sa analizama sa svih mernih stanica“, rekla je Vilotijević.

Sekretarka je istakla da je lično svakodnevno na deponiji, precizirajući da požar nije ugašen do kraja, ali i da nema velikog dima niti se oseća miris gareži.

Istakla je da se nijednog momenta od izbijanja požara nije desila veća zagađenost vazduha u odnosu na reference tokom zimskih meseci i dodala da će zahtevati da se uradi i dodatna analiza.

„Kvalitet vazduha svakodnevno kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje. Posle petnaestak dana od početka požara, Zavod će izaći sa kompletnom analizom“, poručila je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.