U trendu

Važna saradnja među organizacijama civilnog društva

BEOGRAD – U Beogradu je održana četvrta godišnja regionalna konferencija „Move. Link. Engage. The Enlargement: A Brand Old Story“ koja okuplja organizacije civilnog društva sa ciljem da promoviše i ohrabri regionalni pristup u rešavanju zajedničkih izazova.

Cilj konferencije, koja je održana prošle nedelje, bio je i da podstakne saradnju među građanima i organizacijama civilnog društva, pruži podršku i unapredi reforme koje proizilaze iz procesa evropskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana, kroz isticanje značajne uloge organizacija civilnog društva i medija.

Prvog dana konferencije održana je radionica za pripremu projekata u okviru Programa „Evropa za građane i građanke“, za oko trideset predstavnika organizacija civilnog društva iz regiona.

Učesnici su kroz modifikovanu metodu „open space“ predstavljali i birali najbolje ideje koje su potom razrađivane u projekte sa kojima će OCD aplicirati u sledećem pozivu u okviru programa Evropa za građane i građanke.
Učesnicima konferencije obratio se vršilac dužnosti direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović koji je naglasio da civilno društvo igra važnu ulogu u procesu evropskih integracija.

„Ono je glavni partner Vlade u tom procesu, što je i deo kriterijuma za pristupanje. Uveren sam da upravo razvijanje jakog partnerskog odnosa predstavlja pravilan pristup u traženju odgovora na različite izazove u našoj državi“, naglasio je Stepanović, a navodi se u saopštenju Kancelarije.

Konferenciju je otvorila generalna direktorka Beogradske otvorene škole Vesna Đukić, koja je podsetila da je cilj ove konferencije podsticanje regionalnog pristupa u procesu evropskih integracija i unapređenje saradnje između OCD, medija, javnog i privatnog sektora.

„Ova konferencija predstavlja šansu da zajedno odgovorimo na mnoga pitanja, kao i da se aktivnije bavimo otvorenim pitanjima“, rekla je ona.

Istakla je i najvažnije izazove sa kojima se region suočava- povezivanje, zapošljavanje mladih, održivost energije i zaštita životne sredine.

Ambasador Švedske Jan Lundin naglasio je značaj unapređenja civilnog društva u Srbiji i konstatovao napredak u poređenju sa situacijom 90-ih.
Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar izrazila je uverenje da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU zbog svoje transformativne moći.

U proteklih nekoliko meseci uveden je veliki broj novih projekata finansiranih od strane EU, koji se uglavnom odnose na regionalnu povezanost, istakla je Štamcar.

Prema njenim rečima, to je dokaz da je EU i dalje angažovana u regionu i podržava njegovu integraciju.

„Inkluzivni dijalog i pluralistička medijska slika su od vitalnog značaja za evopske integracije“, zaključila je ona.

Drugi dan konferencije protekao je u diskusiji o uticaju koji civilno društvo i mediji imaju na proces evropskih integracija.

Konferenciju, koja je okupila 150 učesnika, već četvrtu godinu za redom organizuju Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom i Beogradska otvorena škola.

Organizaciju konferencije je podržala i Ambasada Švedske i Program Evropske unije Evropa za građane i građanke, zatim Rockefeller Brothers Fund, Solidar Suiše, Konrad Adenauer Stiftung.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.