U trendu

Veće za regionalnu saradnju podelilo šest nagrada za inovacije na Zapadnom Balkanu

Veće za regionalnu saradnju (RCC), koje podržava istraživanje i inovacije na Zapadnom Balkanu, podelilo je u Tirani šest nagrada za inovativne ideje, saopšteno je danas.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je da se nada da će regionalna nagrada za inovacije pomoći dobitnicima da njihova rešenja podignu na viši nivo.

„Nadam se da će nagrada skrenuti pažnju na regionalnu inovacionu zajednicu i njen neotkriveni potencija“, rekla je Bregu.

EU je, kako je rekla, nedavno značajno povećala pomoć inovacijama na Zapadnom Balkanu.

„Bilo bi idealno kada bi naše vlade izdvojile dodatna sredstva za inovacije. Ako udružimo snage da posadimo pametna semena i vodimo računa o njihovom rastu širom regiona, naš regionalni potencijal će rasti“, rekla je Bregu.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je da će inovacije  sve više biti glavni pokretač klimatske neutralnosti i tehnološke suverenosti.

„Imajući to na umu, radim na izradi novog evropskog programa inovacija. Njegov cilj je da se, otklanjanjem prepreka s kojima se suočavaju, oslobodi potencijal evropskih inovatora“, rekla je Gabriel.

Program će se, kako je rekla, baviti finansiranjem, regulativom, vezom izmedju regionalnih ekosistema, talentima i saradnjom izmedju evropskih, nacionalnih i regionalnih inicijativa.

U šest takmičarskih kategorija učestvovalo 154 ideje, a žene su predvodile skoro polovinu timova ili su činile većinu članova tima.

Dobitnici prve regionalne nagrade za inovacije Butterfly Innovation Award su: za industrijske inovacije, Orjon Rroji, (Albanija) sa projektom transkranijalne stimulacije istosmernom strujom, za univerzitetske inovacije TiPy-AIR Univerzitet u Banja Luci (Bosna i Hercegovina) sa idejom razgradnje opasnih plinova korištenjem hemijskog jedinjenja koje se nalazi u fasadama zgrada.

Nagradu za zelene inovacije dobio je GoBeyond (Kosovo*) za ideju korištenja proteina iz insekata, važnu za budućnost hrane i stočne hrane.

Priznanje za inovcije mladih pripalo je GuesTool (Crna Gora) za ideju digitalnog servisa koji pomaže turistima da brzo dobiju sve relevantne informacije.

Nagrada za inovacije žena, za ideju multifunkcionalnog aditiva tropa groždja, pripala je WISE Group (Severna Makedonija), a za inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici nagradu je dobio BIOIRC doo Kragujevac (Srbija) za ideju softvera, kojim se omogućava sofisticirano uspostavljanje dijagnoze pacijenata sa bolestima srca, čime se donosi revolucionarni pomak u ovoj oblasti.

Svih šest inovativnih rešenja, kako je navedeno, imaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta i modernizaciju celokupne industrije.

Svi pobjednici će dobiti priliku da svoje rešenje promovišu preko mreže kontakata RCC i kroz prisustvo ove organizacije u medijima, dobiju tehničku pomoć u obliku mentorstva i priliku da se susretnu sa potencijalnim investitorima, kao i novčanu podršku od 5.000 evra.

Svečanost dodele nagrada, koju su zajednički organizovali RCC i Evropska komisija, održana je na marginama ministarskog sastanka Platforme za Zapadni Balkan za istraživanja, inovacije, obrazovanje i obuku, čiji je domaćin bila Evropska komisija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.