U trendu

Vek diplomatskih odnosa Srbije i Danske

Povodom obeležavanja 100 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Danske, u Domu Vojske Srbije održana je svečanost sa koje su upućene poruke prijateljstva i istaknuta želja za još boljom saradnjom dve zemlje.

Na sinoćnoj svečanosti obratili su se ministar odbrane Zoran Đorđević i otpravnik poslova Ambasade Danske u Beogradu Morten Skovgard Hansen.

Đorđević je rekao da je uz značajno istorijsko i kulturno nasleđe koje obe države poseduju, veoma podsticajna vekovna saradnja koja promoviše razmenu na svim nivoima.

„Prijatelji se podržavaju i stoga koristim ovu priliku da vam zahvalim na vašoj podršci. Kao ministar odbrane, ponosan sam na činjenicu da je naša saradnja u oblasti odbrane u vrhu prioriteta Ministarstva odbrane, kao i da su, i pored svih najava smanjenja podrške projektima za stabilizaciju i reformu sistema odbrane, naše kolege iz Kopenhagena našle način kako da se višegodišnji projekti nastave i kako da se isti završe“, rekao je Đorđević.

On je naglasio da je u vreme najvećeg uticaja ekonomske krize koja je pogađala svet, Kraljevina Danska uložila više od dva miliona evra direktnih investicija za reformu sistema odbrane Srbije, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

„Verujem da bi saradnja mogla da bude još bolja ukoliko u narednom periodu uspemo da našu vojno-ekonomsku saradnju uspostavimo i podignemo i na viši nivo“, kazao je Đorđević.

Morten Skovgard Hansen istakao je saradnju u oblasti odbrane u kojoj je sproveden važan projekat izgradnje kapaciteta u „odličnoj saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije“.

„A danas, Srbija je sve više partner u internacionalnim mirovnim misijama i na to možete biti ponosni. Siguran sam da će odnosi naše dve zemlje nastaviti da napreduju“, poručio je on.

Svečanost u Domu Vojske uveličali su i članovi Danskog prinčevskog ansambla i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.