U trendu

Velika novina na auto-putu kroz Beograd: Neće smetati

Auto-put kroz Beograd će uskoro dobiti novu rasvetu, a jačina svetla moći će da se podešava.

U budžet Srbije od privatizacije još nije pristiglo novca dovoljno za pozajmicu „Putevima Srbije“, ali je moguće da su sredstva pretekla odranije. Ove godine od prodaje državnih preduzeća u državnu kasu se slio 108,1 milion dinara. Lane je skor bio znatno bolji – oko 4,3 milijarde dinara. To je rezultat, pre svega, prodaje „Železare“. U 2015. godini privatizacija je budžetu države donela manje od pola milijarde dinara.

Na oko 40 kilometara od Aerodroma „Nikola Tesla“ do Bubanj potoka umesto starih stubova za rasvetu sa natrijumovim svetiljkama, biće nove led sijalice.

Zaključkom Vlade Srbije, Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je iz privatizacionih primanja budžeta dobilo kratkoročnu pozajmicu od 622 miliona dinara, odnosno oko pet miliona evra.

U „Putevima“ kažu da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova na rasveti. Planirana je zamena stubova i starih natrijumovih svetiljki led osvetljenjem, ali i postavljanje nove ograde. Preduzeću nadležnom za održavanje ove deonice izdat je nalog za nabavku elastične odbojne ograde.

“Procena je da će radovi na auto-putu E-75, na prolasku kroz Beograd, od Aerodroma „Nikola Tesla“ do Bubanj potoka, koštati oko 600 miliona dinara”, navode u „Putevima“.

“U toku je nabavka i obavljaju se pripreme za montažu ograde. O početku izvođenja radova, kao i izmenama režima saobraćaja javnost će biti blagovremeno obaveštena”, dodaju.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić smatra da je led osvetljenje odlično rešenje i da ima brojne prednosti u odnosu na klasično, takozvano živino žuto svetlo, koje se trenutno koristi i koje je skuplje i troši više.

“Osim izuzetno male potrošnje, led rasveta je i lakša za održavanje, a može se i podešavati”, objašnjava Vujanić.

“To je vrhunsko osvetljenje, a velika pogodnost je što može da osvetljava samo kolovoz, a ne i zgrade i ostale objekte pored najprometnije saobraćajnice. Tako više neće smetati stanarima. Potrošnja struje se može smanjiti i tako što se jačina sijalica podesi na četvrtinu kada vozila ne prolaze, dok se na normalan nivo vraća čim se automobili pojave”, ističe on

Profesor Vujanić kaže da su pre nekoliko godina uvedeni led semafori i da su oni posle sedam godina napravili uštedu koliko je koštala investicija i sijalice, tako da se to ulaganje višestruko isplatilo, prenose beogradski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)