U trendu

Veliko arheološko otkriće kod Varvarina

Potez gde je su pronađeni ljudski ostaci, verovatno pet lica, čija datiranost tek treba da se preciznije utvrdi tokom naredne nedelje je zaštićen dok traju istraživanja, koja su sada u rukama Zavoda za zaštitu spomenika u saradnji sa arheolozima Narodnog muzeja Kruševac.

Preciznija datiranost pronađenih ljudskih ostataka biće poznata prema nezvaničnim saznanjima „Novosti“ sledeće nedelje.

Polazna je pretpostavka da su radnici naišli na groblje pored već ranije poznate ranohrišćanske crkve na lokalitetu Bedem, čiji su temelji nađeni 2008. godine, zbog čega se pretpostavlja da su i ljudski ostaci iz perioda 7. ili 8. veka.

Iako se u Varvarinu već danima govori o pronalasku „ćupa zlata“ za otkriće bilo kakvih dragocenosti nema potvrda.

Arheolozi su 2008. godine pronašli na lokalitetu Bedem u Maskaru ostatke petobrodne bazilike i to istražujući ostatke vizantijske tvrđave iz doba cara Justinijana. Ovaj verski objekat je dužine 25 i širine 12 metara. Na istom lokalitetu čije su ranije utvrđene dimenzije 130 sa 130 metara, nađeni su i tragovi starijih civilizacija, a među najstarijim slojevima su oni koji datiraju iz četvrtog milenijuma p.n.e.

Stručnjaci su kroz više projekata prethodnih godina radili rekognisciranje terena i zaštitna istraživanja u sklopu projekta izgradnje Moravskog koridora koji će biti ukupne dužine 112 kilometra, sa tri deonice Pojate-Kruševac(27,83km), Kruševac-Adrani (53,88km), Adrani-Preljina (30,66 km), povezivaće Rasinski, Raški i Moravički okrug, odnosno gradove Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Varvarin, Ćićevac i Kruševac

Radovi na izgradnji najmodernijeg auto-puta u Srbiji intenzivirani su na prvoj deonici gde se iz pravca Pojata do Kruševca izvode gotovo na svakom kilometru.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.