Verbić medju 20 izabranih bivših ministara obrazovanja na svetu

Bivši ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srdjan Verbić danas je na trećem Globalnom forumu obrazovanja i veština u Dubaiju imenovan za člana novoformirane Atlantis grupe, koju čini 20 bivših ministra obrazovanja i šefova država, saopštila je Opservatorija društvenih inovacija.

Verbić je rekao da obrazovanje u svetu nikada nije imalo više izazova, ali ni više mogućnosti, navodeći da će Atlantis grupa svojim iskustvom i autoritetom pomoći da se obrazovanje promeni i da promene budu koherentne, promišljene i zasnovane na pouzdanim i relevantnim podacima.

„Pitanje je samo da li smo svesni i jednog i drugog. Razlike izmedju obrazovnih sistema su velike i splet okolnosti i detalja na nacionalnom nivou dominantno utiče na promene u obrazovanju. Ipak, ako postoji jedna zajednička crta za sve onda je to da moramo da osnažimo ljude u sistemu, da im damo veću slobodu i zahtevamo veću odgovornost“, rekao je Verbić.

Atlantis grupu je osnovala fondacija Varki (Varkey) s ciljem da „sakupi znanja i iskustva bivših ministara obrazovanja, kao i bivših šefova država zainteresovanih za obrazovanje sa svih krajeva planete kako bi pomogli u suočavanju sa trenutnim izazovima obrazovanja globalno“, piše na sajtu Opservatorija društvenih inovacija.

Navodi se da će Atlantis grupa delovati kao savetodavno telo državama i ministarstvima na celom svetu u rešavaju pitanja obrazovanja u svojim zemljama.

Varki fondacija poznata je po programima i projektima vezanim za unapredjivanje obrazovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.