Verski analitičar: Nije izvesno da će budući patrijarh biti po meri vlasti

Verski analitičar Vladimir Veljković izjavio je danas Beti da je izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) po meri vlasti neizvestan bez obzira što vlast već duže vreme pokušava da izlobira da se njihovi kandidati nadju u užem izboru.

Na vanrednom Arhijerejskom saboru SPC koji je zakazan za 18. februar, 43 arhijereja će tajnim glasanjem izabrati tri kandidata za patrijarha. Njihova imena naći će se u tri koverta u Jevandjelju, a patrijarha će nasumice „izvući“ najstariji iguman u SPC.

U pozadini susreta predstavnika države i crkvenih velikodostojnika lobiranje

Veljković je kazao da su se predsednik države Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, proteklih nedelja, uoči zasedanja Arhijerejskog sabora, sastali sa nekoliko vladika SPC.

„Znajući da ova vlast nastoji da sve u državi stavi pod svoju kontrolu, možemo da zaključimo da je u pozadini učestalih susreta izmedju najviših predstavnika države i crkvenih velikodostojnika bilo lobiranje za patrijarha po izboru vlasti“, rekao je Veljković.

Dodao je da se u kampanju za izbor patrijarha uključilo i nekoliko vladika javno kritikujući arhijereje koji imaju kritički stav prema vlastima u Srbiji.

„Sve to ukazuje da je zainteresovanost režima za izbor patrijarha velika“, ocenio je analitičar.

Na pitanje Bete, da li vlast može da izlobira da sva tri kandidata za patrijarha budu po njihovom izboru, Veljković je kazao da „posmatrano matematički to nije baš verovatno“.

Istakao je da vlast ima uticaj na većinu episkopa na području bivše SFRJ, ali da nema tako veliki uticaj u eparhijama u dijaspori.

„U proteklih godinu i po dana profilisalo se nekoliko tačaka otpora u eparhijama gde vladike nisu bile na liniji politike iz Beograda, kao što su Raško-prizrenska, Zahumsko-hercegovačka, Crnogorsko-primorska, Budimljansko-nikšićka, Dizeldorfska i cele Nemačke, kao i eparhije u Americi i drugim državama, što nije zanemarljiv broj“, rekao je Veljković.

Mogućnost dogovora ‘nezadovoljnika’ unutar SPC i onih koji podržavaju Vučića

Upitan da li „nerežimske“ vladike imaju zajedničkog kandidata za patrijarha, Veljković je kazao da se u javnosti najčešće pominje ime administratora Crnogorsko-primorske mitroplije Joanikije.

„Medjutim, postoji mogućnost i da dodje do dogovora izmedju ‘nezadovoljnika’ unutar SPC i onih koji podržavaju Aleksandra Vučića, da Joanikije bude izabran za mitropolita a da novi patrijarh ponovo bude prorežimski“, kazao je Veljković.

On je podsetio da prilikom prethodnih izbora poglavara SPC, ni episkop Pavle ni episkop Irinej nisu bili kandidati tadašnjih vlasti.

„Pavle i Irinej nisu bili jaki kandidati, ali su ih arhijereji izabrali za patrijarhe. I sada, ne bi bilo iznenadjenje da za patrijarha bude izabran neko iz ‘prikrajka’, čije se ime nije pominjalo u javnosti“, rekao je Veljković.

Crkva i država već duže vreme u nekoj vrsti „simbioze“

Na pitanje Bete, zbog čega je vlastima bitno da imaju „svog“ patrijarha, Veljković je kazao da su crkva i država već duže vreme ušle u neku vrstu „simbioze“.

„Radi se zapravo o savezu vladičanskog monaštva s najvišim državnim funkcionerima, ekonomskim elitama i pojedinim javnim ličnostima, mimo volje vernika. Taj savez ide u korist samo episkopskom staležu, pre svega u materijalnom smislu, a istovremeno nanosi štetu crkvi“, objasnio je analitičar.

Upitan da li izbor patrijarha može da utiče na ishod predstojećih izbora, Veljković je kazao da bi crkva „okrenula ledja“ Aleksandru Vučiću ukoliko bi on počeo politički da pada.

„Čak i kada bi za patrijarha bio izabran arhijerej po volji režima, taj patrijarh neće braniti Vučića ukoliko on počne da gubi vlast. Crkva gleda svoje interese u svakom režimu i brzo bi napravila dogovor s novim demokratskim vlastima“, zaključio je Veljković.

     

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.