U trendu

Veselinović: Za besplatni državni vrtić za svako dete u Beogradu potrebna samo politička volja

Pokret „Ne davimo Beograd“ je danas poručio da je Grad obavezan da omogući svakom detetu mesto u besplatnom državnom vrtiću, što je realno ako postoji politička volja da se novac ulaže tamo gde je neophodno, umesto da odlazi u privatne džepove kroz  „nepotrebne projekte“, kao što su „Beograd na vodi“ ili „gondola“ na Kalemegdanu.

„U Beogradu svake godine više od 6.000 dece ostane uskraćeno za mesto u državnim vrtićima zbog nedostatka mesta. Beograd ima 14.000 mesta u vrtićima, a samo prošle godine se prijavilo 20.000“, rekao je šef odborničke grupe u Skupštini Grada koalicije Moramo, Dobrica Veselinović, iz Ne davimo Beograd, na predstavljaju kampanje „Državni vrtić za svako dete“.

On je naveo da ta kampanja, pored besplatnog mesta u državnim vrtićima, sadži više elemenata kao što su najbolji vaspitno-obrazovni program za decu, zdrava hrana u vrtićima i plata za dostojanstven život zaposlenih u njima.

Ističući da sve podatke temelji na javno dostupnim izvorima, naveo je da vlast Srpske napredne stranke-Socijalističke partije Srbije u  poslednih pet godina izgradila samo pet vrtića, a da je za poslednih deset godina smanjen broj mesta u državnim vrtićima.

„Tokom predizborne kampanje bivši zamenik gradonačelnika Goran Vesić je obećao izgradnju 15 vrtića, za godinu dana od tih obećanja Beograd je dobio nula vrtića“, naglasio je Veselinović.

On je istakao da je za godinu dana moguće izgraditi osam državnih vrtića, pre svega u delovima grada koji su zanemareni, a Beogradu nedostaje 30 vrtića.

Po njegovim rečima, da bi se obezbedila mesta za svu decu, pre desetak godina je uvedena „hitna mera“: Grad subvencioniše privatne vrtiće, ali je, kako je istakao, neophodno da „fokus“ ne bude više na tim vrtićima.

Veselinović je naveo da je za novac koji je Grad dao privatnim vrtićima kroz subvencije, moglo da se izgradi 15 do 20 vrtića. Naveo je da je 2014. godine u Beogradu bio 31 privatni vrtić, a prošle godine čak 321.

„Od ukupne cene vrtića Grad mesečno fiksno subvencioniše mesto sa 22.000 dinara, a roditelj plaća 6.000 za državni vrtić. Ali, kod privatnih vrtića cena boravka nije limitirana, pa roditelje to može da košta puno više nego kod državnog“, ukazao je Veselinović.

On je rekao da izgradnjom dovoljnog broja državnih vrtića roditelji neće morati da brinu ima li mesta za njihovo dete, a moći će i dalje da biraju ako žele privatni vrtić.

Gradska odbornica Natalija Stojmenović je rekla da je „smeštno“ komentarisati izjavu gradonačelnika Aleksandra Šapića da će od septembra sve deca imati besplatan vrtić.

„Kako se pokazalo kod njegovih izjava o kartama za gradski javni prevoz, jedan dan ustane sa jednom idejom, a već sledeći sa drugačijom“, navela je Stojmenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.