U trendu

Vesić: Cvetni trg će biti završen do 15. decembra

Rekonstrukcija Cvetnog trga biće završena do 15. decembra i to će biti jedan od najlepših beogradskih trgova, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Kako je saopštila Gradska uprava, Vesić je podsetio da su radovi trebali da budu završeni do 10. oktobra, ali su radnici naišli na neočekivane probleme, odnosno kada su uklonjene ploče, pokazalo se da se vodovodne i kanalizacione cevi ne nalaze tamo gde su bile ucrtane.

„To je usporilo radove na obnovi jer su radnici morali da rade ručno kako ne bi oštetili neku cev. Pored toga, kada su instalacije pronađene, pokazalo se da su dotrajale i da moraju da budu zamenjene“, naveo je Vesić.

On je za Blic i Večernje novosti, rekao i da je pronađena kanalizaciona cev za koju preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“ nije ni znalo, i koju je neko tokom raznih rekonstrukcija ukopao i zatvorio kako bi jednog dana priključio određene objekte.

Tokom radova, dodao je, urađen je novi potporni zid koji nije bio planiran.

„To su osnovni razlozi zbog kojih završetak radova kasni. Najvažnije je da su urađeni veoma kvaliteteno i da Beograd dobija predivno mesto kojim ćemo se ponositi“, naglasio je Vesić.

Gradski menadžer je rekao i da će, u donjem delu, pored stepenica koje će voditi na gornji deo platoa, biti postavljena četiri objekta u kojima će se prodavati cveće i antikvarne knjige, a tu će biti i info-pult Turističke organizacije Beograda.

Tokom naredne godine, u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika, dodao je, biće raspisan konkurs za „Glumačku stazu“, gde će se nalaziti spomenici poznatim srpskim glumcima i rediteljima u scenama iz poznatih pozorišnih predstava.

Na početku novog trga, preko puta SKC-a, dodao je, biće postavljen spomenik Borislavu Pekiću, donacija Fondacije „Borislav Pekić“, i spomenik neće ličiti na one koji su do sada postavljani u Beogradu.

„Biće to Pekić u karakterističnoj sedećoj pozi“, naveo je Vesić.

Cvetni trg bi narednih godina, dodao je, mogla da krasi i česma ili fontana i to bez novog raskopavanja, jer su u donjem delu trga već urađene instalacije.

Vesić je podsetio i da je projekat po kojem se rekonstruiše Cvetni trg pobedio na konkursu Opštine Vračar 2001. godine, ali da nikome 14 godina „nije palo na pamet da pokuša da ga realizuje“.

„Mi smo to uspeli za manje od godinu dana i zato smo ponosni“, zaključio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.