Vesić: Jedino odgovorne Železnice za krađu u Muzeju

BEOGRAD. 14. septembra (Tajug) – Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, označio je Železnice Srbije kao jedino odgovorne za krađu koja se dogodila u ložionici nekadašnje Glavne železničke stanice, jer su, kaže, one bile dužne da obezbede tu imovinu.

Vesić je, gostujući na Studiu B, podsetio da je reč o veoma vrednim muzejskim eksponatima, te dodao da ne zna zašto oni nisu dobro čuvani.

„Železnice su jedine odgovorne, jer Železnički muzej pripada njima, a to su upravo njegovi eksponati i svako drugo prebacivanje odgovornosti na bilo koga drugog je samo skidanje odgovornosti sa onih koji su zapravo krivi što se ovo dogodilo“, rekao je Vesić.

Juče je, kazao je, tim povodom održan sastanak na kome je posredovao Grad Beograd, koji nema nikakve veze sa tim događajem, ali su bili prisutni da bi zajedno sa preduzećima „Beograd na vodi” i „Železnice” dogovorili da „Železnice” obezbede taj prostor, što je i trebalo od početka da bude urađeno.

Vesić je rekao da je dogovoreno da Muzej nauke i tehnike zajedno sa Železničkim muzejom napravi projekat rekonstrukcije lokomotiva kako bi one bile vraćene u prvobitno stanje i sačuvane kao vredni muzejski eksponati

Istakao je da preduzeće „Beograd na vodi” nema nikakve veze sa imovinom Železničkog muzeja niti imaju ikakve veze sa tom parcelom.

Zamenik gradonačelnika naglasio je da se radi o skandaloznom događaju i upozorio da ovo nije prvi put da se nasilje događa nad kulturnim dobrima.

„Nestajale su i statua Milice Rakić, biste sa Kalemegdana, postoji organizovana mafija koja se bavi krađom spomenika, pretapa ih i prodaje. Mi smo nekoliko puta tražili i mislim da je vreme da se uvede novo krivično delo – oštećenje kulturno-istorijskih spomenika i infrastrukture“, rekao je Vesić i dodao da gradska vlast ne želi više da se tako nešto dešava, da neko ukrade bakarnu žicu i bude blago kažnjen jer je navodno male materijalne vrednosti, zbog čega sto hiljada građana ostane bez struje više sati.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    Kakve veze ima grad Beograd sa Beogradom na vodi kada se isti gradi po Lexspecijalisu a taj Zakon je donela Skupstina Republike a ne Grada. Zasto se pomocnik stavlja u funkciju zastitnika Beograda na vodi? Verovatno ima nki debeo razlog. Ocekujemo njegovo (mudro javljanje povodom tragedije na gradilistu i sta li ce tada ïzjaviti i koga li ce sada okriviti posto je isti postao i tuzioc.

  2. S

    Sto rekao jedan policajac kad je dosao kod mene da sacini izvestaj o kradji: „Nije kriv onaj koji je ukrao, krivi ste Vi sto ste mu omogucili da ukrade“. Ova zemlja je prevazisla i Domanovica…sada zivimo u nadrealnom svetu neke od Kovacevicevih drama…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike