U trendu

Vesic: Ne vidim razlog da skolska godina ne počne normalno

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, komentarišući različite najave u vezi s početkom školske godine izjavio je danas da ne vidi nijedan razlog da školska godina ne započne normalno s đacima u klupama, kako je bilo pre korone.

Krizni štab treba da donese što pre ovakvu odluku kako bi se pripremile i škole, odnosno roditelji i učenici, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

„Stav koji sam izneo u ime Grada Beograda više puta sam rekao javno i ponoviću: školska godina treba da počne s đacima u klupama. Za to ima mnogo argumenata „za” i nijedan „protiv”. Prvo, deca su već izgubila godinu i po dana normalne nastave, jer je svakome jasno da onlajn nastava ili slušanje predavanja na televiziji nije istog kvaliteta kao nastava u školi“, rekao je Vesić za Beoinfo.

Da je tako, pokazuje, kako kaže, frapantan podatak da je u Beogradu prošle godine u osnovnim školama bilo 70 odsto više odličnih đaka.

„To nije ni normalno, a ni moguće u regularnim uslovima. Ako bi deca izgubila još godinu nastave, u njihovom obrazovanju bi nastale takve praznine koje nikada ne bi mogla da nadoknade. Drugo, ako posmatramo epidemološke mere, deca su sigurnija u školi nego kod kuće, posebno stariji osnovci i srednjoškolci“, rekao je Vesić.

U školi se nose maske, poštuju se epidemiološke mere i postoje dezobarijere, dok su srednjoškolci uvek van kuće na druženjima gde se nijedna mera ne poštuje, istakao je on.

„Treće, još jedna godina bez nastave u školi ostavila bi teške posledice na socijalizaciju dece koja im je u tom uzrastu i te kako potrebna. Kao i kod odraslih, niko ne vodi računa o mentalnom zdravlju ljudi. I na kraju, ako deca ne idu u školu, roditelji mlađih osnovaca ne mogu da odlaze na posao jer nemaju kuda s decom. Tako bi odluka o onlajn nastavi napravila probleme u funkcionisanju privrede. Sve su ovo razlozi zbog kojih deca treba da krenu normalno u školu od 1. septembra“, rekao je Vesić.

On je dodao da se nada da će ovakva odluka biti doneta brzo i dodao da će stav Beograda biti isti i kada su u pitanju druge restrikcije koje se najavljuju.

„Biću protiv bilo kakvih restrikcija, jer one ne daju rezultate i samo su alibi – odluke. Restrikcije su bile nužne kada se korona pojavila, jer nije bilo leka i trebalo je zaustaviti širenje virusa a pritom dati šansu lekarima da upoznaju virus i naučnicima da pronađu lek. Sada kada lek imamo, odnosno vakcinu, i kada je bar u Srbiji dostupna svima, svako ko ne uzme lek čini to na svoju odgovornost. Ne može većina ljudi da bude talac manjine“, poručio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.