U trendu

Vesic: Nismo dopustili da stanari sami rešavaju problem

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Grad odmah reagovao kada je došlo do urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici i da se nije moglo dopustiti da građani sami rešavaju problem sa investitorom.

Vesić je podsetio da Grad suštinski nema nikakve veze sa tim, jer je to privatni investitor koji je dobio građevinsku dozvolu i očigledno nije radio u skladu sa projektima koje je podneo, ali je Grad intervenisao – građani su od petka privremeno smešteni u gradske stanove, obezbeđen im je i nameštaj preko donacije.

U tim stanovima će biti najmanje dve godine, rekao je Vesić za TV Prvu i dodao da su porodice dobile i pomoć od Grada od po 300.000 dinara, a problem će se trajno rešiti tako što će Grad sazidati zgradu na istom mestu i dati im stanove iste kvadrature koje su imali.

Izgradnja će početi u narednih pet-šest meseci i trajaće oko godinu dana, dodao je Vesić i podsetio da će Grad tužiti investitora i naplatiti sve od njega.

„Ove porodice su zbrinute za razliku od porodica iz Dubljanske ulice, koje su bez domova ostale na isti način 2008. godine, kada su od tadašnje uprave Grada prepušteni da se sami nose sa investitorom. Dobili su presudu, ali ni dan danas nisu u svojim stanovima“, rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Naveo je da je razgovarao i sa njihovim predstavnicima, te da ukoliko postoji mogućnost da se njihov problem reši po modelu primenjenom u Vidvodanskoj, spreman je za to.

Govoreći o požaru u kineskom tržnom centru u Bloku 70, Vesić je istakao da ta zgrada ne pripada Gradu Beogradu i da je privatna, te da ne zna šta će se dalje dešavati, izrazivši nadu da su oni koji su tu radili osigurali svoju robu.

Po pitanju deponije u Vinči, Vesić je rekao da se tu svaki dan dovozi između 1.500 i 1.600 tona komunalnog otpada, što znači oko 500.000 tona godišnje.

„Tamo imate na gomili oko 20 miliona tona otpada. Na ovoj deponiji ima smeća dubine i do sto metara gde se mogu pojaviti žarišta. Dolazi do oslobađanja metana i u dodiru sa vazduhom znate već šta se dešava, a posebno u ovakvim vremenskim uslovima“, rekao je Vesić.

Problem, je, kaže, počeo da se rešava, potpisivanjem ugovora sa japanskom kampanijom „Itoču“ i francuskom kompanijom „Suez“, koje su preuzele deponiju. Ona se, dodaje, zatvara i tu se više neće odnositi komunalni otpad, a za nekoliko godina tamo će biti šuma.

Dodao je da je sagrađena nova sanitarna deponija koja ima postrojenje za preradu vode, urađeno je postrojenje za preradu građevinskog otpada oko 100.000 tona, iz čega se stvara materijal koji se koristi za puteve, a urađeno je i postrojenje za preradu komunalnog otpada, kapaciteta oko 340.000 tona.

„Sav otpad koji se donosi neće više biti slagan, nego će se odmah prerađivati i praviti toplotna energija koja će se nakon toga slati u toplane“, rekao je Vesić i dodao se završava toplodalekovod od toplane u Konjarniku do Vinče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.