Vesić: Više cene za prekomernu potrošnju vode

Zbog prekomerne potrošnje vode, vlasti Beograda ozbiljno će razmotriti predlog Beogradskog vodovoda i kanalizacije da se definiše potrošnja vode od 26 kubika po domaćinstvu i da za tu potrošnju cena bude kakva je sada, a da preko te potrošnje cena bude viša, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je naglasio da problem prekomerne potrošnje vode postoji uglavnom u prigradskim naseljima, gde građani troše vodu na zalivanje bašti i na punjenje bazena.

„Oni koji vodu troše za druge potrebe, moraće i da je plate. Mi ćemo naravno razmotriti te mere, kao što ćemo razmotriti i mogućnosti koje imamo po sadašnjim odlukama – da oni koji u vreme crvenog meteo-alarma prekomerno troše vodu, da komunalna policija prema njima postupi u skladu sa našim odlukama i da budu kažnjeni, jer u ovakvo vreme voda ne sme da se troši za zalivanje bašti“, rekao je Vesić.

On je apelovao na sve građane Beograda da budu solidarni i da vodu koriste za ono za šta je svima potrebna.

„Mi imamo dovoljno vode, Beograd ima i „Makiš 1“ i „Makiš 2″, imamo veliku proizvodnju vode, velike rezervoare, postoje samo određeni delovi grada gde postoji problem, u prigradskim naseljima, ali i taj problem možemo da prevaziđemo ako budemo solidarni i ako vodu budemo trošili racionalni“, istakao je gradski menadžer.

On je podsetio da su već deset dana u Srbiji tropske vrućine i da je na snazi crveni meteo-alarm, što znači da je vanredna situacija zbog enormno visokih temperatura i da u tom smislu svi moraju da se ponašaju racionalnije.

Vesić je naglasio da Beograd troši 150 litara vode u sekundi više nego što proizvodi, a da uspeva da obezbedi dobro snabdevanje vode zahvaljujući dobroj proceni Beogradskog vodovoda i kanalizacije, koji je maksimalno napunio rezervoare.

„Moram da kažem da se rezervoari troše, jer trošimo više vode nego što proizvodimo. Beogradski vodovod i kanalizacija proizvodi 50 odsto više vode nego u normalnim uslovima i to je neki standard koji postoji u svetu“, rekao je Vesić.

On je napomenuo da je u južnom delu grada, u podavalskim selima situacija kritična, jer je potrošnja vode u tim delovima grada pet do sedam puta veća nego što je uobičajeno.

„Ta potrošnja je veća zato što se zalivaju plastenici, bašte, pune bazeni i troši se voda neracionalno. Zato, u ime Skupštine Beograda, apelujem na sve građane da vodu troše racionalno, da budu svesni da se nalazimo u vreme kada su vrućine enormno visoke, kada je na snazi crveni meteo-alarm“, rekao je Vesić.

On moli građane da ne troše vodu za ono što nisu osnovne potrebe – piće, održavanje higijene, kuće. „Svako ko nenamenski troši vodu, naprosto je uzima nekim drugim građanima koji žive u višim delovima grada i na taj način sprečavaju druge ljude da imaju vodu za osnovne potrebe“, istakao je gradski menadžer.

Vesić je dodao da je sada vreme da se da pokaže solidarnost, da građani budu svesni situacije i sve dok budu trajale tropske vrućine, da se ponašaju na taj način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.