U trendu

Vesić: Železnice dužne da obezbede eksponate Muzeja

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas, povodom krađe lokomotive iz Železničkog muzeja, da su „Železnice Srbije“ jedine odgovorne za ono što se desilo u ložionici nekadašnje Glavne železničke stanice i one su bile dužne da obezbede tu imovinu.

„Radi se o vrednim muzejskim eksponatima i ja ne znam zašto oni nisu dobro čuvani. ‘Železnice’ su jedine odgovorne, jer Železnički muzej pripada njima, a to su upravo njegovi eksponati i svako drugo prebacivanje odgovornosti na bilo koga drugog je samo skidanje odgovornosti sa onih koji su zapravo krivi što se ovo dogodilo“, rekao je Vesić, gostujući u Jutarnjem programu „Studija B“.

Kako je saopšteno iz Gradskog sekretarijata za informisanje, on je precizirao da je juče tim povodom održan sastanak u kome je posredovao Grad Beograd.

„Grad Beograd nema nikakve veze s tim događajem, ali smo bili tu zajedno s preduzećima ‘Beograd na vodi’ i ‘Železnice’ i tada je dogovoreno da ‘Železnice’ obezbede prostor, što je i trebalo od početka da bude urađeno, a da će Muzej nauke i tehnike zajedno sa Železničkim muzejom napraviti projekat rekonstrukcije lokomotiva kako bi one bile vraćene u prvobitno stanje i sačuvane kao vredni muzejski eksponati“, kazao je Goran Vesić.

On je istakao da preduzeće „Beograd na vodi“ nema nikakve veze sa imovinom Železničkog muzeja, niti ima ikakve veze s tom parcelom.

Zamenik gradonačelnika naglasio je da se radi o skandaloznom događaju i upozorio da ovo nije prvi put da se nasilje događa nad kulturnim dobrima.

„Nestajale su i statua Milice Rakić, biste sa Kalemegdana, postoji organizovana mafija koja se bavi krađom spomenika, pretapa ih i prodaje. Mi smo nekoliko puta tražili i mislim da je vreme da se uvede novo krivično delo – oštećenje kulturno-istorijskih spomenika i infrastrukture. Mi ne želimo da se više dešava da neko ukrade bakarnu žicu i bude blago kažnjen jer je navodno male materijalne vrednosti, a zbog nje sto hiljada ljudi ostane bez struje više sati“, istakao je Goran Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.