U trendu

Vidović položila venac na spomenik Arčibaldu Rajsu

BEOGRAD – Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas venac na spomenik istaknutom humanisti i prijatelju srpskog naroda Arčibaldu Rajsu, na godišnjicu njegove smrti u Topčiderskom parku.

Vidović je podsetila da je Rajs, koji je istraživao zločine nad srpskim stanovništvom za vreme Prvog svetskog rata, svojim delima zadužio naš narod i ostavio dubok trag u srpskoj istoriji.

„Doprineo je da svet sazna istinu o počinjenim zločinima nad srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata i ostao veran Srbiji živeći posle rata u Beogradu sve do svoje smrti 8. avgusta 1929. godine. Grad Beograd će nastaviti da čuva sećanje na velikog srpskog patriotu, humanistu, utemeljivača forenzike u Srbiji i iskrenog srpskog prijatelja“, poručila je Vidović, saopštio Beoinfo.

Ona je podsetila da je Rajs zajedno sa srpskom vojskom prošao albansku golgotu, učestvovao u proboju Solunskog fronta i sa Moravskom brigadom 1. novembra 1918. godine ušao u oslobođeni Beograd.

Vence na spomenik Arčibaldu Rajsu položili su i u ime Vlade Srbije državni sekretar MUP-a Bojan Jocić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Čukarica, Kriminalističko policijskog univerziteta, Ambasade Švajcarske Konfederacije, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i potomaka, kao i drugih patriotskih udruženja koje neguju sećanje na borbu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.