U trendu

Više hiljada gradjana na novom protestu Podrži RTV

Više hiljada gradjana okupilo se večeras na trećem protestu „Podrži RTV“ i ponovilo zahtev za ostavku članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (RTV) i za povlačenje svih odluka koje je to telo donelo.

Reditelj Kokan Mladenović rekao je na skupu da Srbiji, kojom vladaju „primitivizam i agresija“, ne treba moderna Radio-televizija Vojvodine već joj treba Radio-televizija Novi Sad iz 90-ih godina, za koju je ocenio da je bila na sramotu svakog normalnog i mislećeg čoveka.

On je ocenio i da slučaj sa RTV-om svedoči da se Srbija vraća u 90. godine kao i činjenica da njome vladaju, kako je naveo, „četnički vojvoda s kupljenom fakultetskom diplomom i Šešeljev omladinac koji je bio ministar informisanja u vreme progona i ubistava novinara“.

Mladenović je ocenio da Srbija nema političku opoziciju i da su jedina opozicija gradjani koji organizuju proteste u Novom Sadu i Beogradu.

„Rokovi su prošli i vreme je da gradjanska Srbija pokaže da zna da se izbori za gradjanska prava“, rekao je Mladenović, koji je za rušenje beogradskog kvarta Savamala direktno optužio funkcionere Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, Nebojšu Stefanovića i Sinišu Malog.

Novinar RTV-a Marko Jakovljev rekao je da je u poslednjih pet godina bilo zadovoljstvo raditi u toj medijskoj kući, a da je u poslednja dva meseca „atmosfera odvratna“, kolege ne razgovaraju medjusobno i okreću glave jedni od drugih.

„Ja nisam bio ugrožen ni na koji način, ali ne želim da gledam kako gaze moje prijatelje i kolege kao krpe.  Ne želim da se pravim da se ništa ne dešava“, rekao je Jakovljev.

On je naveo da v. d. rukovodstvo RTV-a nije produžilo ugovore za 22 honorarna saradnika i zatražio da se saopšti po kom kriterijumu njima nisu produženi ugovori a nekima drugima jesu.

Prisutnima se obratio i programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

Virag Djurković i Margareta Tomo obratile su se okupljenima u ime redakcija listova na madjarskom jeziku Madjar So i Het nap i izrazili solidarnost s protestom.

One su optužile Nacionalni savet Madjara i Savez vojvodjanskih Madjara da pritiskaju redakcije ta dva lista i novinare koji ne pristaju na politički diktat.

Nakon govora ispred zgrade Televizije Vojvodine, kolona gradjana prošetala je centralnim gradskim ulicama, potom kroz pešačku zonu do upravne zgrade RTV-a, gde je protest nastavljen rok koncertom nekoliko bendova.

Gradjani su uz zvuke pištaljki i doboša uzvikivali „Ostavke, ostavke“, „Naš RTV“, „Čiji grad-naš grad“, a na čelu kolone je bio kamion sa razglasom i transparent na kojem je  pisalo „Ostavke, podrži RTV!“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.