U trendu

Više od 4.000 prijava za prekvalifikacije u IT sektoru

Na aktuelni konkurs za prekvalifikacije u IT sektoru, koji Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu organizuje i sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), samo u prvoj nedelji prijavilo se više od 4.000 građana.

Prijavljivanje za učešće u projektu, u okviru koga će do kraja godine 900 polaznika širom Srbije biti obučeno za rad na poziciji programera, biće moguće do nedelje 5. novembra na veb sajtu IT obuke .

Kako se navodi u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima, pravo učešća imaju svi punoletni građani sa minimum srednjom stručnom spremom.

Prekvalifikacije u IT sektoru nastavak su uspešnog pilot projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, u okviru koga je do sada 100 građana obučeno za rad na poziciji junior programera.

Deo polaznika već je pronašao zaposlenje, dok 70 odsto njih pohađa stručne prakse u velikim IT kompanijama, sa ozbiljnom perspektivom da se zaposle.

Program prekvalifikacija pokrenut je sa ciljem obezbeđivanja kadrova za industriju programiranja koja u Srbiji raste oko 20 odsto godišnje, i može da zaposli više programera nego što ih ima na tržištu.

Procene su da u ovom času na tržištu rada nedostaje između 15.000 i 20.000 stručnjaka iz ove industrije.

Kancelarija za IT i eUpravu još jednom poziva građane da iskoriste priliku i prijave se na konkurs koji će im obezbediti da na kvalitetan i sveobuhvatan način, steknu znanja i razviju veštine za rad u najbrže rastućoj industriji.

Takođe, pozivamo i pravna lica da učestvuju u raspisanom konkursu, kao i da za sve dodatne informacije – uslove, potrebnu dokumentaciju i način prijave – posete sajt UNDP-a .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar