U trendu

Više od 84 odsto žena koje je ubio partner nikad nije prijavilo nasilje, potrebno više poverenja

Rezultati istraživanja „Zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici“ pokazalo je da je 75 odsto ispitanih žena kao razlog navelo strah od osobe koja vrši nasilje, zatim stid i sramotu ili nisu prijavile nasilje zato što nemaju gde da odu.

Na današnnjem predstavljanju rezultata istraživanja koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) uz podršku Švedske ambasade, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i više organizacija UN, rečeno je da nema dovoljno poverenja u institucije i da treba pojačatu ulogu škole i medija u promeni svesti kada je reč o nasilju.

Jedan od dokaza nepoverenja je to što 84 odsto žena koje je ubio partner ili član porodice, nikad nije prijavilo nasilje.

Na predstavljanju rezultata istraživanja, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, rekla je da nasilje nije dozvoljeno ni u jednoj kulturi, a opet se svuda dešava, te da se u promenu svesti moraju uključiti jednako i muškarci i žene.

„Uprkos poboljšanjima daleko smo od postizanja pune rodne ravnopravnosti. ‘Istambulska konvencija’ koju je Srbija potpisala pre deset godina, ostaje naš svetionik, ali predivne reči na papiru ne znače ništa ukoliko se ne implementiraju, ukoliko nema koordinacije institucija kako bi se dale smernice žrtvama kako da pomognu i sebi i porodici“, rekla je Mijatović.

Ona je navela da nasilje nije porodična stvar, već utiče na društvo u celini i istakla da mediji ne bi trebalo samo da prebrojavaju žrtve, već da toj temi pristupe ozbiljnije.

Kao dva osnovna problema u Srbiji navela je da je broj osoba dovedenih pred sud mali u odnosu na broj prijava, a drugi je nedovoljna podrška žrtvama.

Svima koji imaju priliku, naočito „zvezdama“ preporučila je da govore o sprečavanju nasilja češće jer je za promenu svesti potrebno vreme.

Poverenica Brankica Janković rekla je da žene prijavlju nasilje češće nego ranije, ali da brojne žrtve i dalje trpe jer nemaju poverenja u institucije.

Janković je istakla da policija, zdravstvo, centri za socijalni rad i mediji zajednički treba da rade na kreiranju atmosfere u kojoj se žrtve neće stideti okoline.

Medijima je poručila da budu svesni svoje odgovornosti, da poštuju kodeks kada izveštavaju o nasilju, i da obavezno izveste ne samo o žrtvama, već i šta je bilo na kraju.

„Žene su rekle da najviše poverenja imaju u Sigurne kuće, a naročito je poražavajuće da više veruju verskim zajednicama, nego tužilaštvu ili Centrima za socijalni rad“, rekla je Janković.

Ministarka pravde Srbije, Maja Popović, podsetila je da njeno ministarstvo godinama radi na jačanju svesti o nasilju prema ženama, a kao dobar primer istakla je sajt „Isključi nasilje“ gde žrtve mogu da se informišu o svojim pravima.

„Pozivam medije da se aktivnije uključe i izveštavaju ne samo o nasilju , već i o ishodu i sankcionisanju nasilnika“, rekla je ministarka, a pozvala je i rtve da ne odustaju o tužbi i pruže dokaze kako bi nasilnik bio osuđen.

Stalni predstavnik UNDP (Program UN za razvoj) u Srbiji Jakup Periš osvrnuo se na broj žena koje ne prijavljuju nasilje i ocenio d ta situacija mora da se promeni.

Istakao je važnost saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i institucijama uopšte, sa novinarima koji su prošli obuke kako izveštavati kako bi se žene osetile slobodnije.

Istraživanje je pokazalo da je ženama u osnaživanju najviše pomoglo razumevanje i podrška okoline, zatim podrška institucija i novac.

Oko 55 odsto onih koje prijave nasilje, obrate se policiji, 18 odsto ne bi se obratilo institucijama, a po deset odsto reklo je da bi se obratilo zdravstvenoj instituciji ili organizacijama koje se boire za prava žena.

Više od 78 odsto ispitanih navelo je da im se nasilje desilo više puta, a 51 odsto njih kaže da se prema njima loše ponažao muž, 30 odsto neko drugi, a šest odsto odgovorilo je- svekrva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.