U trendu

Vlada traži ocenu ustavnosti odluke o osnivanju VANUK

Vlada Srbije pokrenula je inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o osnivanju Vojvodjanske akademije nauka, umetnosti i kulture(VANUK), nakon što je Privredni sud u Novom Sadu, prema oceni stručnjaka suprotno Ustavu Srbije, zatražio od Vlade mišljenje o registraciji VANUK-a, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar centar (VOICE).

Toj inicijativi Vlade Srbije prethodilo je obraćanje predsednika Privrednog suda u Novom Sadu Slobodana Sremčeva republičkoj vladi, koji je doneo zaključak kojim se Vlada Srbije obavezuje da obavesti Privredni sud u Novom Sadu o tome da li je pokrenut postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Skupštine Vojvodine o osnivanju VANUK-a.

Privredni sud u Novom Sadu je zbog ove situacije doneo 16. decembra prošle godine rešenje o prekidu postupka upisa VANUK-a u registar, a prekid će trajati sve do okončanja postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić ocenila je da, obraćanjem Vladi Srbije, sud nije postupio u skladu sa Ustavom Srbije, jer je kao nadležni državni organ imao pravo da se direktno obrati Ustavnom sudu Srbije.

„Sud je svojim postupkom prešao granice postupanja sudske vlasti. Takva procedura u komunikaciji izmedju dve grane vlasti ne postoji“, kazala je Marijana Pajvančić.

Ona je dodala i da Vlada Srbije nije telo koje ocenjuje ustavnost bilo kojeg akta. S druge strane, dodala je, Vlada Srbije, kao i svaki drugi državni organ, mogla je da ospori akt i da traži od Ustavnog suda ocenu ustavnosti ali ne i da joj na to skreće pažnju sud.

Dekan Akademije Advokatske komore Vojvodine i novosadski advokat Slobodan Beljanski ocenio je da su postojali svi uslovi da se VANUK upiše u registar.

„Prema Zakonu o upisu u sudski registar sud, u ovom slučaju Privredni, ima pravo i dužnost da ispituje materijalne uslove, a to je da li je zahtev za upis u skladu sa zakonom i da li su ispunjeni drugi materijalni uslovi, odredjeni zakonom. Sud se pozvao na to svoje pravo i prekinuo postupak jer je, kako vidimo, Vlada podnela predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti. Ova praksa nije uobičajena jer su postojali svi uslovi za upis budući da je postojala pokrajinska skupštinska odluka o osnivanju javne ustanove i ona je imala svoj statut“, kazao je Beljanski za VOICE.

Beljanski je ocenio i da ceo slučaj, zahvaljujući polarizaciji odnosa u odnosu na pitanje Vojvodjanske akademije na političkom nivou, ima i odredjene političke dimenzije.

„Otuda je bilo za mene neobično da se predsednik jednog suda svrstava u političke aspekte ovog slučaja, odnosno da on sama smatra da, kao i protivnici Vojvodjanske akademije koji su članovi nekih političkih stranaka, smatra da je trebalo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom. Sud bi trebalo da se suzdrži od toga, a ako će neko drugi da pokrene postupak, to je druga stvar, a ne da Vlada Srbije pokreće postupak na inicijativu suda“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.