U trendu

Vlada usvojila mere: Skoro sve se zaključava za vikend

Vlada Srbije donela je danas odluku da posle 17.00 sati i vikendom mogu da rade samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe.

Vlada Srbije usvojila je tako najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid19.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od šest časova ujutru do 15 časova.

Nove mere podrazumevaju da ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u pet sati ujutru bez izuzetka, saznaje Tanjug u vladi.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, takođe, neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u pet sati ujutru.

Ni frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda.

U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od pet ujutru do 17 časova.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja.

Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Sve ove mere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimumu, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima zaraženih građana korona virusom.

Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu sutra.

Vlada Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smeštajima niti u bilo kojim drugim prostorima.

Time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu.

Kazne za nepoštovanje mera

Oni koji se ne budu pridržavali ovih mera treba da budu spremni na oštre kazne.

Nakon što je u novembru Skupština Srbije izglasala uvođenje novčanih kazni za kršenje mera, novi propisi podrazumevaju da će se za prekršaj sa 5.000 dinara kazniti fizičko lice ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije.

Predviđena je kazna od 30.000 dinara ako lice odgovorno za primenu lične zaštite od infekcije ne obezbedi neposrednu primenu tih mera.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera. Sa 150.000 dinara kazniće se za taj prekršaj preduzetnik, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Podsetimo, za nenošenje maski predviđena novčana kazna je od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)