VOICE: Meštanin Ravnog Sela oslobodjen obaveza plaćanja za vodu, jer ona nije za piće

Meštanin Ravnog Sela pored Vrbasa, Božidar Caričić dobio je sudski spor protiv Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ iz Vrbasa i tako je oslobodjen obaveza plaćanja za vodu, pošto ona u tom selu nije za piće, preneo je danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Caričića je JKP „Komunalac“ prethodno tužio zbog duga manjeg od 3.000 dinara, pod pretnjom izvršenja.

Presudom Osnovnog suda u Vrbasu, koja je potvrdjena pred Višim sudom u Somboru, Caričić je oslobodjen potraživanja tog komunalnog preduzeća, uz obrazloženje da iz dokazanih činjenica gradjanima u ovom selu JKP nije isporučivalo vodu za piće, te da nema pravo da takvu uslugu naplaćuje.

Ravno Selo je jedno od pet sela u opštini Vrbas u kojima je snazi rešenje pokrajinske sanitarne inspekcije staro više od 13 godina, po kome voda nije za piće.

Sudija Mirjana Vignjević u obrazloženju presude navela je da je voda jedan od najvažnijih uslova opstanka i života na Zemlji, kao i da ona zauzima posebno mesto medju mnogobrojnim ekološkim faktorima neophodnim za život i zdravlje čoveka.

Sud je utvrdio da tokom 2016. godine, za koju je Caričić tužen, u Ravnom Selu je vršena isporuka vode, ali ne „vode za piće“.

„Kako javno komunalno preduzeće kao tužilac nije dokazalo da je korisnicima isporučio pijaću vodu odnosno gradjanima Ravnog Sela, pa ni ovde tuženom, sud smatra da isti nema pravo da naplaćuje svoju uslugu“, navodi se u obrazloženju presude.

Sud je zaključio da je javno komunalno preduzeće osnovano da bi gradjanima isporučivalo vodu za piće za čiju ispravnost garantuje, te samo za to ima pravo da naplaćuje izvršenu uslugu, preneo je VOICE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.