U trendu

VOICE: Novinarki Ivani Gordić upućene različite vrste pretnji nakon izveštavanja o Linglongu

Redakcija Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) iz Novog Sada saopštila je danas da je rad njihove novinarke iz Zrenjanina Ivane Gordić ugrožen zbog različitih vrsta pretnji.

„VOICE je prvi medij u Srbiji koji je objavio priču o teškim uslovima života u kojima se nalaze radnici zaposleni na izgradnji kineske fabrike guma Linglong. Od tada pa do danas naša novinarka se suočava sa nizom teškoća u radu i sa pretnjama“, navodi se u saopštenju tog centra.

Precizira se da nepoznati muškarci pokušavaju da novinarku onemoguće u izveštavanju na sve načine – od snimanja i fotografisanja mobilnim telefonom, do pokušaja da se novinarskim ekipama u kojima je i Ivana Gordić, fizički, automobilima, prepreči put.

„Da stvar bude gora, pojedini takozvani gradjanski aktivisti i opozicionari poručuju da su za našu novinarku ‘samo vrelo ulje, katran i perje’, a na grupama na društvenim mrežama nesmetano šire šovinizam i rasizam“, saopštio je VOICE.

Dodali su da će redakcija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine kao izdavač zaštititi novinarku.

„Ukoliko se pretnje nastave, zahtevaćemo od nadležnih organa da sankcionišu sve osobe koje prete novinarki Ivani Gordić i o tome obavestiti relevantne medjunarodne institucije“, upozorio je VOICE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.