U trendu

Vojni sindikat Srbije: Smenjivanje na VMA potvrda jednoumlja koje sprovodi ministar Vulin

Vojni sindikat Srbije (VSS) je zatražio smenjivanje ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom današnje vesti o smenjivanju načelnika i šefova klinika i odeljenja u VMA kojima je VSS preporučio da zaštitu potraže na sudu.

TV N1 je objavila da je poslednjih dana smenjen niz načelnika VMA kojima je zajedničko da su podržali otvoreno pismo koje su Vladi Srbije uputili lekari okupljeni u grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ ogradivši se od Kriznog štaba Vlade za borbu protiv KOVIDA-19 i zatraživši njegovo smenivanje, uz ocenu da je Srbija „u javno-zdravstvenoj katastrofi“.

U saopštenju VSS piše da je smenjivanje šefova u VMA „još jedna potvrda da u sistemu odbrane vlada nasilje, politička diktatura i jednoumlje koje sprovodi niko drugi nego odlazeći ministar Aleksandar Vulin“.

VSS piše da su smenjeni načelnici i šefovi klinika i odeljenja VMA „koristili svoja Ustavom i međunarodnim konvencijama garantovana prava na peticiju i slobodu mišljenja“ i „Hipokratovu zakletvu“.

Uz to, piše u saopštenju, „Ustav i od Srbije ratifikovane medjunarodne konvencije, kao i Evropska socijalna povelja, garantuju svakom čoveku i gradjaninu slobodu mišljenja i javnog iznošenja… mišljenja, a naročito kad postoji javni interes da se čuje mišljenje …strukovnih grupa i vrhunskih stručnjaka u zdravstvu“.

„Administracija Aleksandra Vulina“, piše VSS, „posle niza primera kršenja Ustava čineći čak i krivična dela nad predstavnicima zaposlenih vodeći nezakonite disciplinske postupke protiv predstavnika našeg sindikata baš zbog javnih govora i mišljenja, pokazala je da u nasilju može da ode i korak dalje, da proganja baš svakog ko ne misli kao oni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.