U trendu

Vojska Srbije dobila četiri „miga-29“ od Belorusije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je Belorusija poklonila Srbiji četiri „miga-29” koji će biti remontovani i modernizovani po istom modelu kao i šest aviona dobijenih od Ruske Federacije.

„Kao polog dogovora predsednika Vučića i predsednika Lukašenka, Belorusija nam je donirala avione i veoma smo zahvalni zbog toga“, rekao je Vulin u intervjuu za „Politiku“ povodom Dana vojske.

Prema njegovim rečima, do idućeg Dana vojske imaćemo eskadrilu modernizovanih „migova-29“, stići će prvi helikopteri „H-145M“, verujem da ćemo biti jači i za „Mi-35“, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje.

Vulin dodaje i da se samohodne haubice „nora 552“ nalaze u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i da očekuje veoma brzo njihov prijem u naoružanje naše vojske.

Govoreći o izvozu naoružanja, ministar kaže da je od prvog januara do danas zaključeno 718 miliona dolara ugovorenih poslova.

„To govori da je naša odbrambena industrija veoma uspešna i da su naši proizvodi veoma traženi na svim tržištima, bilo da je reč o arapskim zemlja, zemljama članicama EU pa i brojnim članicama NATO, ali i članicama ODKB“, rekao je Vulin.

Ministar odbrane je naveo da postoje pokušaji ugrožavanja naseg vazdušnog prostora i da su oni prepoznati i sprečeni.

„Ništa ne može da uđe u naš prostor a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo“, rekao je on.

Na pitanje da li po proceni Ministarstva odbrane, postoji rizik od pogoršanja bezbednosne situacije na KiM i u Kopnenoj zoni bezbednosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog naseg građanina, ali da uvek postoji rizik.

„Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije a posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom“ naglasio je on.

On je najavio da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada s ODKB-om ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Rusijom, čak najveći ikada.

„Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama“, zaključio je Vulin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (11)