U trendu

Vojvodjanske NVO: Potez eparhije bačke protivzakonit i anticivilizacijski čin

Vojvodjanske nevladine organizacije saopštile su danas da je potez eparhije bačke da „zabrani ulaz ekipi Televizije N1 u portu crkve u Srbobranu, gde se obeležavala godišnjica Racije u Bačkoj – diskriminatoran, protivzakonit i anticivilizacijski čin“.

Organizacije su u zajedničkom saopštenju navele da je ovim činom naneta „ogromna šteta“ Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima.

NVO su upozorile da porta crkve nije ničija „privatna prćija“, pa ni „ultranacionalističkog i režimu bliskog episkopa bačkog Irineja“, već javni prostor dostupan svim gradjanima, pogotovo kada se u njemu odvija dogadjaj od javnog značaja kakav je bio parastos žrtvama Racije u Bačkoj.

Vojvodjanske organizacije poslale su poruku „snažne solidarnosti“ sa urednicima i novinarima Televizije N1, ističući da su oni „jedni od retkih medijskih profesionalaca koji gradjanima Srbije omogućavaju da budu objektivno i pravovremeno informisani“.

Potpisnice smatraju da bi episkop Irinej trebalo da se javno izvini ekipi N1.

Saopštenje su potpisali Vojvodjanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Vojvodjanska politikološka asocijacija, Gradjanska akcija Pančevo, Pančevo Si Ti i Centar za interkulturnu komunikaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.