U trendu

Vojvodjanski klub: Nezadovoljstvo poljoprivrednika je posledica pogubnog odnosa vlasti prema agraru

Nezadovoljstvo poljoprivrednika kojem su Vojvodjani svedočili proteklih dana opravdana je posledica neodgovornog i pogubnog odnosa aktuelnih vlasti prema agraru, ocenila je danas nevladina organizacija Vojvodjanski klub.

Vojvodjanski klub je u saopštenju za javnost ocenio da vlast nije učinila ništa da evropske agrarne fondove učini dostupnim domaćim poljoprivrednicima, niti je išta uradjeno na povećanju procenta oranica pod navodnjavanjem, uprkos najavljivanim projektima i navodno arapskim kreditima i investitorima.

„Naprednjačka vlast je subvencije smanjila na manje od 40 evra po hektaru. Državno poljoprivredno zemljište otela je individualnim poljoprivrednim proizvodjačima, od kojih su se mnogi i kreditno zadužili za mehanizaciju računajući na obradu tih parcela, i predala ga u ruke sebi bliskim pojedincima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, za razliku od mnogih evropskih zemalja jednako pogodjenih sušama i najnovijom ratnom krizom, izostale i olakšice za nabavku djubriva i goriva, kao i svaka druga finansijska podrška.

„Žalosno je što malo ko danas u Srbiji uvidja da je jedina šansa za srpsku poljoprivredu stvaranje uslova za pun pristup Srbije evropskim agrarnim fondovima“, ocenjuje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar