U trendu

Voždovac dodelio sertifikate bonitetno izvrsnim kompanijama

BEOGRAD – Od 28.369 bonitetno izvrsnih kompanija koliko ih ima u Srbiji, čak 6, 96 odsto je registrovano na teritoriji opštine Voždovac, rečeno je danas prilikom dodele sertifikata najušpešnjiim voždovačkim firmama.

Savetnik predsednika opštine Voždovac, Bojan Bojić istakao je da su kriterijumi za dobijanje te vrste sertifikata strogi i dodao da bonitetno izvrsne firme u opštini Voždovac zapošljavaju 68 odsto ljudi.

„Vaše kompanije zapošljavaju našu omladinu i privatni sektor je taj koji stvara bolju perspektivu u društvu i država je tu da vam pomogne, olakša i da vas podstakne“, istakao je Bojić.

On je posebno izdvojio poslovanje kompanije „Bisnode“, koja je zajedno sa opštinom Voždovac uručila sertifikate, za koju je rekao da ima veliki značaj i autoritet, čiju profesionalnost u branši poslovnih i bonitetnih informacija prepoznaju brojne državne ustanove, ministarstva, privredne komore.

Jelena Gajić iz „Bisnode“ kompanije istakla je da se sertifikati za bonitetno izvrsne kompanije, odnosno međunarodno priznate potvrde ekonomskih stabilnosti poslovnih subjekata ne kupuju.

„Nama se javljaju kompanije koje su uvidele važnost posedovanja ovog sertifikata bonitetne izvrsnosti, ali ako nemaju mogućnost dobijanja, tj. ako nisu dovoljno dobro poslovale u poslednjih godinu dana ili tri godine, onda ne mogu imati sertifikat“, rekla je Gajić.

Kako je dodala, statistički podaci najbolje pokazuju kolika je važnost bonitetno izvrsnih kompanija na jednoj teritoriji.

„Kompanije koje su bonitetno izvrsne, tačnije ovih 1.086, učestvuju u ukupnom prihodu sa 71,43 odsto, u ukupnoj dobiti sa 82,31 odsto i zapošljavaju 68 odsto stanovništva na opštini Voždovac“, istakla je Gajić.

Ističe da analiza tržista poslovanja u opštini Voždovac pokazuje da 36,24 odsto kompanija posluje 10 i više godina, 20,75 odsto posluje pet i više godina i 40 odsto ispod pet godina.

„Najviše je preduzetnika, i to 54,53 odsto, društva sa ograničenom odgovornošću čine 28,09 odsto, a čak, 7, 91 odsto su udruženja“, rekla je Gajić.

Direktor i vlasnik kompanije „Vatrosprem“ Dragiša Marinković, nosilac prestižnog sertifikata za uspešno poslovanje, rekao je da je veliki izazov krenuti sve iznova, i od jedne firme koja je bila pred „pucanjem“ postati uspešan.

„Naša kompanija se bavi svim segmentima zaštite od požara, proizvodnjom požarnih aparata, vatrogasne opreme i mogu da kažem da smo došli u jedno stanje koje je bilo u raspadu, sa velikim dugom i pred gašenjem“, istakao je Marinković.

Prema njegovim rečima, dobijanje sertifikata je pokazatelj da je kompanija na dobrom putu.

Finansijski direktor Elektroenergetskog koordinacionog centra, Jordan Simjanović istakao je da njegova kompanija broji 28 radnika koji su požrtvovani i okrenuti boljem i uspešnijem poslovanju EKC-a.

On je dodao da je dobijanje sertifikata značajno i naglasio da je situacija daleko od idealne, ali da je EKC uspešan u pružanju širokog spektra poslovnih i tehničkih konsultantskih i inženjering usluga, primenjujući savremenu tehniku u polju elektroenergetike.

„Bisnode“ kompanija u Srbiji posluje od 2013. godine, broji 2.400 zaposlenih sa poslovnicama u 19 zemalja u Evropi.

Definiše natprosečnu vrednost kompanija i dodeljuje im sertifikate, koji jačaju ugled i poverenje kompanija kako na domaćem, tako i na inostranom tržistu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.