Vozila na gas za „Javnog osvetljenje“, doprinos ekologiji

BEOGRAD – Za JKP „Javno osveteljenje“ nabavljena su tri vozila na prirodni gas, a u narednom periodu biće nabavljeno još 14 takvih kamiona, kako bi se dodatno doprinelo očuvanju životne sredine.

To preduzeće jutros je obišao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je rekao da, iako možda deluje čudno što je došao samo zbog tri vozila, to predstavlja dokaz strategije grada da očuva životnu sredinu, jer odluke od prošle godine da više nijedno vozilo u gradu, u Gradskoj upravi ili preduzećima, ne bude dizel, već električno ili na prirodni gas.

Time se, istakao je, dodatno daje doprinos zaštiti životne sredine.

Vesić je najavio da će u narednom periodu biti nabavljeno još 14 novih vozila.

On je dodao da je JKP „Javno osvetljenje“ do prošle godine pokrivalo teritoriju 10 gradskih opština i vodilo je računa o oko 150.000 sijaličnih mesta.

Od prošle godine, preduzeće je preuzelo i sedam prigradskih opština, što je dodatnih 75.000 sijalica javne rasvete.

„Obim posla povećao im se za 50 procenata i zato je modernizacija voznog parka veoma važna“, rekao je Vesić.

On je naveo i da je Grad Beograd obezbedio sredstva za zamenu oko 36.000 sijalica, što je gotovo polovina, i to u prigradskim opštinama.

„Ceo proces trajaće narednih nekoliko godina, a reč je o sijalicama sa zastarelom tehnologijom, koje troše više struje i nisu ekološki prihvatljive“, rekao je Vesić.

On je dodao i da će novi kamioni moći da se kreću kroz pešačke zone, kojih je sve više, budući da su kamioni težine 3,5 tone, upravo kako bi mogli da uđu u svaku pešačku zonu.

Vesić je dodao da se korpe dižu do 18 metara, a do sada je mogla da dosegne visinu od 12 metara.

„Na ovaj način ćemo mnogo bolje i efikasnije održavati javnu rasvetu. Grad striktno sprovodi strategiju, vozila na dizel se više ne kupuju, a ulažemo i u prigradske opštine i na taj način ujednačavamo kvalitet žvota ljudi“, rekao je Vesić.

Direktor JKP „Javno osvetljenje“ Aleksandar Cincar Poposki rekao je da je ovo samo početak procesa modernizacije voznog parka preduzeća.

„Proces ćemo okončati tokom godine nabavkom još 14 vozila na prirodni gas, čime ćemo povećati sopstvenu efikasnost. Uz pomoć Grada dajemo doprinos realizaciji strategije kako bi grad bio ‘zelen” i ekološki čist“, rekao je Cincar Poposki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.